Eigen productie maakt van Kopp een unieke aanbieder van elektro-technische producten. Gecombineerd met sourcing en de toegang tot de A-merken biedt het voormalige Dresco zo een compleet, doordacht en gelaagd assortiment aan van gegarandeerde kwaliteit. “Ons belang is dat van de retailer: een consument die de weg kan vinden naar aantrekkelijke elektra-producten. Is hij blij, dan rinkelt de winkelkassa.”

Kopp Benelux in Wijchen is 100% onderdeel van het Duitse Heinrich Kopp GmbH, met ruim 500 medewerkers al meer dan 85 jaar actief in 9 landen. Naast de DIY zijn ook de professionele groothandel, distributeurs en automotive belangrijke klanten.

Het assortiment van 7000 artikelen is verdeeld over de productgroepen schakelmateriaal, installatie- en aansluit materiaal, stekkerdozen, multimedia en kabelmanagement. Harold van Summeren vertelt over de kracht van het bedrijf: “De helft van onze omzet maken we zelf in twee fabrieken. In Duitsland produceren we met 30 man volautomatisch 30.000 stekkers en 60.000 schakelaars en stopcontacten per dag. De fabriek in Tunesië maakt met 200 man alles wat geassembleerd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan luxe stekkerdozen en dimmers.”

Geen risico lopen

Importen uit het Verre Oosten zijn volgens Van Summeren de laatste tijd een stuk minder interessant geworden. De eisen op de Europese markt zijn steeds strenger. “Onze retailers willen hun consumenten niet opzadelen met materiaal waarvan de herkomst niet precies duidelijk is of de kwaliteit mogelijk dubieus. Je wilt het toch niet meemaken dat je een hele container besteld hebt, dat die te laat komt, je tegen issues aanloopt van kleurechtheid of kleurvastheid en in de winkel in de problemen komt met je voorraad? Nu de dollar een kwart duurder is geworden, is het prijsverschil stevig geslonken en is dat risico het je toch niet meer waard?”

Volautomatische kwaliteit

Als retailer heb je voordeel van de eigen productie van Kopp. “Zoals gezegd is het prijsverschil kleiner. Bovendien zijn de lead times korter en de batchgroottes kleiner. En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit. Als je onze stekkers beetpakt, merk je dat er meer materiaal inzit. Dat kost meer geld. Maar door volautomatisch te produceren, heffen we die meerkosten op en kunnen we voor hetzelfde geld een beter product bieden.”

Maar Kopps troeven gaan verder dan de unieke eigen productie met een eigen ontwikkel- en kwaliteitsafdeling. Aan een van de grootste Nederlandse dhz-retailers levert de fabrikant meer dan 1.200 producten. Op basis van de expertise en product- en marktkennis wordt een compleet en breed totaal­assortiment samengesteld dat dankzij een logistiek systeem voorziet in de juiste volumes per artikel op de juiste plek.

Ideaal assortiment

Een ideaal elektra-assortiment ziet er volgens Kopp gelaagd uit. Aan de onderkant de producten uit het Verre Oosten die Kopp voor je kan sourcen volgens de kwaliteitsnormen. In het midden producten uit Kopp-productie onder private label en onder Kopp-merk. Aan de bovenkant de projectlijnen van A-merken als Busch Jaeger, Jung en PeHa. Van Summeren: “Wij kunnen dat hele pakket samenstellen, leveren en je er als retailer helemaal mee ontzorgen. Van samenstelling en sourcing, tot ontwerp en schapuitstraling en van point-of-sale-communicatie tot vlekkeloze logistiek. We zijn graag de complete partner en brengen de juiste stroom in het elektra-schap. De kassa rinkelt en we zijn allemaal blij.”