Na Hornbach is er nu een tweede Duitse bouwmarkt die de grens is overgestoken: Bauhaus, met een eerste vestiging in Groningen. Nieuwsgierig als ik ben naar bouwmarktnieuws ben ik laatst afgereisd naar het noorden voor een storecheck.

De locatie is niet verkeerd, vlakbij Ikea. Zo heb je al veel passanten die je weten te vinden. Verder valt direct de ruime behuizing op: hier moeten ze wel alles hebben! Bij binnenkomst wordt dat bevestigd. Naast alle producten is er nog iets dat opvalt. Namelijk de aandacht voor service en persoonlijk advies. In de bouwmarkt zie je bij alle afdelingen infodesks en bespreekunits, in tal van vormen en maten. Je voelt je er meteen welkom.

Net zoals veel Duitse bouwmarkten heeft ook Bauhaus veel palletstellingen. Hier niet voor opslag of voorraad, maar vooral voor visual merchandising en communicatie. Wat dat betreft, zie je de Nederlandse invloeden.

Terug naar het assortiment. Zoals je verwacht door de grootte is dat inderdaad enorm. Eigenlijk alleen te vergelijken met die andere Duitse branchegenoot, Hornbach. Nederlandse bouwmarkten komen niet in de buurt van wat ze hier allemaal hebben. Maar… daar tegenover staat dat de Nederlandse bouwmarkten met afstand een fijnere atmosfeer hebben en decoratiever overkomen.

Hoe dat komt? Ik denk door het licht. Er is gewoon te veel daglicht! Net zoals bij de meeste andere Duitse bouwmarkten heeft ook het Groningse Bauhaus veel dakkoepels. Geen probleem in de tuin- en bouwafdeling. Maar bij decoratieve afdelingen als sanitair, verlichting, verf, behang, enzovoorts wil je helemaal geen daglicht! Daar is een lager lichtniveau met hier en daar accentverlichting veel beter.

En er is nóg iets dat ik miste… Dat realiseerde ik me weer terug op de parkeerplaats. Ik heb veel Duitse bouwmarkten bezocht. Het eerste dat je daar buiten ruikt, is de geur van een lekkere Bratwurst. Daar had ik stiekem best trek in gehad. Maar helaas… Zó Duits is Bauhaus Groningen dan weer niet!