Burgemeester en wethouders van Den Bosch willen het bestemmingsplan verruimen voor de komst van een Bauhaus naar de stad. Ondernemer Ad Geerts uit het naburige Berlicum heeft daar zijn bedenkingen bij en riep – ondersteund door het platform Overbewinkeling – zijn regionale collega’s op om de koppen eens bij elkaar te steken. MIX luisterde vol interesse mee naar de ontwikkelingen in de achtertuin van het redactie-adres.

In een zaaltje in het Brabantse Middelrode ontving Ad Geerts van de plaatselijke Agri Bouwmarkt een stuk of veertig ondernemers uit de regio rondom Den Bosch. Geerts: “Ik heb jullie niet alleen bijeengeroepen omdat ik me zorgen maak om onze boterham, maar ook omdat ik bang ben voor de gevolgen van de komst van zo’n grote jongen voor de lokale winkelstructuur en voor de lokale samenhang.”   Hard voor structuur   Dat is ook precies de reden dat het Initiatief Overbewinkeling Geerts’ initiatief omarmt. Annemieke Stallaert namens dat platform: “Vanuit een groep van brancheverenigingen en vastgoedontwikkelaars maken wij ons hard voor de bestaande winkelstructuur. We zijn helemaal niet tegen nieuwe vestigingen van Bauhaus of Hornbach. Het zijn mooie, sterke concepten maar we zijn bang voor de gevolgen van de komst van zulke winkels naar gebieden die al overvol zijn."   Kan het hier dan wél?   "Neem den Bosch. Die gemeente Den Bosch wil het bestemmingsplan wijzigen en ruimte scheppen voor een winkel groter dan de 6.500 m2 die dat plan nu toestaat. Stallaert: “Met 188 bouwmarkt-m2’s per 1.000 inwoners is die stad echter al stevig bewinkeld. Terwijl de hele doe-het-zelfbranche onder druk staat, zou er hier dan toch ruimte zijn om het metrage met 30% te verhogen?”

Directeur Matthieu Moons verklaarde eerder deze week tegen MIX dat er dit jaar sowieso op drie plekken de eerste schop in de grond gaat voor een nieuwe Bauhaus.