Met Starlock geeft Bosch – ook in DIY – een nieuwe impuls aan de groep multitools. Starlock is een samenspel van machines en accessoires. De voordelen van deze nieuwe systeemstandaard: sterkere 3d-opname, betere krachtsoverdracht, een omvangrijk en tegelijk begrijpelijk assortiment accessoires met een kleurcodering voor snelle selectie.

De markt van multitools is sterk gegroeid, vertelt Jacqueline Schippers van Robert Bosch: “Samen met Fein maken wij in deze productgroep een groot deel van de markt uit in West-Europa.” Dat succes is echter geen reden om achterover te leunen. Bosch zag kansen om het systeem van machine en accessoires te verbeteren: drie machines in good, better, best en een snoerloze variant plus 48 accessoires. Schippers is verantwoordelijk voor de marketing van de DIY-producten van Bosch in de Benelux en weet als geen ander hoe belangrijk het is om aan te sluiten bij de wensen van de markt.

Geprezen door gebruiker

Dat geldt niet alleen voor de Multitools en de accessoires. “User Experience, of wel UX,” noemt ze het. “We testen onze producten in de ontwikkelfase al op eindgebruikers. Ook daarna houden we een vinger aan de pols. Onlangs legden we de Multitools voor aan een Nederlands testpanel. Ze scoorden gemiddeld hoger dan een acht. Schitterende klantbeoordelingen waar we enorm trots op zijn.”

Dat gemak voor de eindgebruiker stond ook centraal bij de ontwikkeling van de multitools. “Wisselen van accessoire was tot nu toe nogal lastig”, zegt Schippers. “Bosch‘ AutoClic lost dat op met een kliksysteem. Je klikt de accessoires letterlijk aan de machine, eigenlijk zoals je een ski aan een skischoen klikt. Zo gemakkelijk. Daarom voegde Bosch dit toe aan alle machines behalve bij het instapmodel.”

Voor iedere klus

De machines werken perfect samen met een nieuw pakket van 48 accessoires die voor de doe-het-zelvers binnenkort ook in sets en toolbox-combinatie met machines worden geleverd. De meeste (32) accessoires zijn geschikt voor het veelvoorkomende werk en passen op alle drie de machines (Starlock, Starlock-plus en Starlock-max). Voor het zwaardere werk zijn er Starlock-plus accessoires die op de Starlock-plus en de Starlock-max-machine passen. Voor het uitzonderlijk zware werk heb je accessoires die alleen op de Starlock-max passen.

Nieuwe standaard

Het clicsysteem is een groot voordeel voor de gebruiker. Die kan sneller wisselen en de accessoires nog steeds in diverse hoeken aan de machine monteren. Door het 3d-design van de opname is de krachtoverbrenging van de machine op het accessoire beter geworden. Bovendien zijn de accessoires ‘backwards compatible’. Dat wil zeggen dat ze op multitools passen die nog de oude opname hebben. Schippers: “Onze accessoires passen ook op alle Fein-machines, want met deze topfabrikant delen we deze innovatie. Als andere fabrikanten straks volgen, wordt dit de nieuwe standaard.”

Weg van promogeweld

Met de nieuwe PMF’s is Bosch weer helemaal state of the art in het segment. Schippers: “Voor de beginnende klusser is het trio Ixo, Uneo en PMF eigenlijk alles wat hij nodig heeft. Voor de ervaren klusser hebben we meer keuze.” Belangrijk vindt ze dat Bosch weer meerwaarde biedt en retailers de kans biedt om uit het promotiegeweld weg te blijven. “In België zie je bijvoorbeeld dat retailers minder op de instappers focussen, maar inzetten op het middenmodel. Daarmee gaat de gemiddelde verkoopprijs omhoog en daar vaart iedereen wel bij.”