Onder het motto 'Maxeda versterkt Praxis merk door integratie merendeel Formido winkels' deelde Maxeda vandaag aan de Formido-franchisenemers mede dat hun formule ophoudt te bestaan.

Vandaag gingen de Formido-franchisenemers op audiëntie bij Maxeda. MIX speculeerde gisteren al op de boodschap die hen te wachten stond.

Het persbericht van Maxeda:

"Na een grondige strategische evaluatie, kondigt Maxeda aan dat het het Praxis merk wil versterken door integratie van het merendeel van de Formido winkels. Aansluiting bij Praxis zal operationele synergiën en vereenvoudiging van de organisatie opleveren. Zo kunnen zowel Formido winkels als klanten profiteren van een toegenomen schaalgrootte, grotere inkoopkracht en marketing voordelen. Dit besluit zal onze toekomstige positie verder versterken in de huidige markt. Maxeda heeft de intentie om het merendeel van de Formido winkels te integreren in de Praxis formule."

Het bericht citeert Maxeda-CEO Guy Colleau:

“De retailmarkt heeft te maken met veranderende en uitdagende marktomstandigheden en toegenomen concurrentie, onder meer door nieuwe toetreders op de doe-het-zelf markt. Schaalgrootte is steeds belangrijker om te kunnen opereren en de klanten een aantrekkelijk aanbod te blijven bieden. Als onderdeel van Praxis kunnen de voormalige Formido winkels profiteren van de synergiën met onze andere formules. Daarom hebben we in het belang van alle partijen besloten om Formido uit te faseren en ons Praxis merk te versterken.”

Maxeda heeft een plan opgesteld om de transitie per winkel optimaal te managen. Het merendeel van Maxeda’s eigen Formido winkels zal worden omgezet naar de Praxis formule. Het merendeel van de Formido franchisenemers zal ook een aanbod krijgen naar de Praxis formule over te gaan. De resterende winkels zullen worden gefaciliteerd in het onderzoeken van andere mogelijkheden. Echter, voor sommige winkels zal sluiting onvermijdelijk zijn.

Guy Colleau vervolgt: “We zullen de uitrol van onze strategie gericht op duurzame groei voortzetten. Ik ben er van overtuigd dat deze stap onze positie en die van onze franchisenemers zal versterken in de huidige markt.”

Uit gesprekken met Formido-ondernemers bleek MIX het volgende (gecheckt bij Maxeda: noch bevestigd, noch ontkend):

 • "Ik vertrok met meer vragen dan waarmee ik aankwam."
 • "Collega's zijn benieuwd naar de voorstellen en waren redelijk positief."
 • Een termijn van twee tot twee tot drie jaar wordt genoemd voor de ombouwoperatie en het afwikkelen van de Formido-formule.
 • Maxeda schat in dat de ombouw € 30 mln gaat kosten.
 • Als een ombouw in het persoonlijk plan voor de ondernemer zit, wordt hij helemaal door Maxeda betaald. Van de borden aan de gevel tot aan de shirtjes van de medewerkers.
 • De voorraad - de oude van Formido en de nieuwe van Praxis -is het pakkie-aan van de ondernemer zelf. Praxis zou hopen op een overstap van 70% van de Formido-winkels.
 • De komende (vijf) weken worden alle ondernemers persoonlijk bezocht.
 • Het alternatief voor de ondernemers? De individuele plannen zouden zo mooi zijn, dat er geen alternatief nodig is.
 • Als ondernemers toch willen overstappen naar een andere formule, zou Maxeda daar aan mee willen werken.
 • Het doel van Maxeda? Met Praxis de grootste van Nederland worden.
 • Van de negentien eigen Formido-winkels van Maxeda gaan er drie dicht.
 • De andere eigen Formido-winkels gaan als laatste over naar Praxis.
 • De merknaam Formido bleek - desgevraagd - niet te koop voor ondernemers.