Afgelopen maandag was het bestuur van de Stichting Franchisenemers Formido al op bezoek bij Maxeda-CEO Guy Colleau. En donderdag zijn alle aangesloten ondernemers aan de beurt.

Het gonst al een tijdje rond Formido. De eigenaren van Maxeda wil zijn DHZ-ketens Praxis, Brico en Formido verkopen. Zij zijn zelf eigenlijk haast eigenaar geworden tegen wil en dank.

Eerst was er sprake van de optie om Formido om te bouwen tot Praxis. Dat scenario werd na rijp beraad van tafel gehaald.

Daarna was DGN heel lang een gegadigde voor de overname van Formido. Formido-ondernemers drongen aan op een beslissing. En Gertjo Janssen - directeur van DGN met de formules Hubo en Multimate - gaf er gaandeweg blijk van dat hij niet op de uitkomst van die onderhandelingen kon wachten. En da's maar goed ook, want tot duverre is er geen overeenkomst getroffen en klinkt dat de gesprekken zelfs helemaal zijn stilgevallen.

Ondertussen bouwde Maxeda een van de negentien eigen Formido's om tot een Praxis. "Een eenmalige zaak", bezwoer Frits Voorhout die Formido-directeur Jan van den Ham opvolgde toen Van den Ham plotseling uit de Formido-organisatie vertrok. Tegenover MIX was Voorhout duidelijk over zijn missie bij Formido. In ieder geval zou de Formido-formule stap-voor-stap afgestoft worden. Lees het complete interview met Fritrs Voorhout.

Officieel geeft Maxeda geen commentaar over de toekomst van Formido. Maar in de wandelgangen zoemen nu verschillende scenario's.

SPECULATIE: Denkbaar is de case waarin Maxeda de formule Formido laat 'uitlopen', de eigen vestigingen ombouwt naar Praxis en daarmee die keten sterker maakt voor een verkoop. Maxeda heeft deze zomer voor een stevig bedrag aan obligaties uitgegeven in het kader van een herfinanciering. Misschien biedt dat budget om ondertussen ook Formido-franchisenemers over te halen om Praxis te worden? Praxis ziet in ieder geval strategisch veel heil in kleinschalige formats (Om de Hoek).
Of alle franchisenemers voor zo'n overstap voelen, is de vraag. Qua cultuur, qua concept en zeker ook qua verzorgingsgebied. Wat de Formido's die niet overgaan - of misschien zelfs niet over mogen - dan doen, blijft de vraag. Proberen zij alsnog de Formido-naam te bemachtigen om met een aantal winkels door te gaan? Om zich als Formido-groep aan te sluiten bij een bestaande organisatie? Om een eigen organisatie te starten? Zolang Maxeda de Formido-naam in bezit houdt en de franchise-contracten respecteert, snijdt het in ieder geval andere retail-organisaties de pas af om ondernemers weg te vissen en zitten de ondernemers klem.