Maxeda stopt met de Formido-formule en doet ondernemers een voorstel om hun winkels om te bouwen naar Praxis. Marshoek legde voor MIX de landkaarten op elkaar en ontdekte een aantal knelpunten in die puzzel.

Onlangs werd de franchisenemers van Formido medegedeeld dat de Formido-formule ophoudt te bestaan. Moeder Maxeda wil het merendeel van de Formido-winkels ombouwen naar de Praxis-formule. Een grote verandering voor de Formido-ondernemer. Maar is het merendeel van deze bouwmarkten eigenlijk wel geschikt om als Praxis te worden geëxploiteerd? Marshoek zocht het uit.

“In een aantal marktgebieden zijn Formido en Praxis elkaars directe concurrenten. Verder is het maar de vraag of de diverse marktgebieden wel geschikt zijn voor een Praxis-winkel. In dit artikel analyseert Marshoek hoeveel Formido-winkels geschikt zijn voor een ombouw naar de Praxis-formule op basis van de kenmerken van de locaties en hun marktgebied. In deze analyse kijken de retailexperts van Marshoek onder andere naar oppervlakte van de winkels, het concurrentieveld en het marktgebied.

Marshoeks conclusies op een rijtje:

  • Uitgaande van een minimale oppervlakte van 2.000 m2 is het voor ongeveer 31 winkels de vraag of de Praxis-formule goed uitgevoerd kan worden.
  • Bij 15 Formido-winkels vormt Praxis één van de directe concurrenten in het primaire marktgebied.
  • Kijk je ook naar het secundaire marktgebied, dan stijgt het aantal naar circa 25 concurrerende vestigingen.
  • De gemiddelde omgevingsdichtheid in de Formido-gebieden ligt 40% lager dan landelijk gemiddeld of bij Praxis.
  • Qua omgevingsdichtheid zijn er 53 Formido-marktgebieden die voor een Praxis aan de lage kant zijn.
  • Voor circa 25 Formido-locaties is een overgang naar Praxis mogelijk en kan de switch juist gunstig uitpakken omdat deze formule beter past bij het betreffende marktgebied.

De analyses uit dit artikel zijn samengesteld door Marshoek. Bronnen: Locatieonderzoek Bouwmarkten, CBS, Kadaster, Opentot.nl, Praxis.nl en Formido.nl.

Dit bericht is gebaseerd op een compleet artikel waarin Marshoek het vestigingennetwerk van Formido vergelijkt met dat van Praxis. MIXplus-abonnee's kunnen dat complete artikel  over Formido en Praxis lezen.