Woensdag 11 april overhandigt een delegatie van circa 25 medewerkers een petitie aan voorzitter Ton de Waardt van de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers in de doe-het-zelfbranche (DHZ-branche). In de petitie roepen bijna 2.500 medewerkers de werkgevers op om een goede cao af te sluiten met FNV Handel en CNV Vakmensen.

Perbericht van FNV: "Kort en goed: meer winst voor de DHZ-ketens, dus ook meer loon voor ons", vindt FNV-lid Jan de Jong werkzaam bij projectmanagement PenO bij Van Neerbos Bouwmarkten (franchisenemer van Gamma en Karwei). "Medewerkers hebben toch recht op een fatsoenlijk salaris?"

Achteruit in plaats van vooruit
De cao voor de DHZ-branche liep af op 30 april 2017. Twistpunten in de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn de lonen en de toeslagen. De medewerkers vinden de 2% per 1 mei 2018 en 1,75% per 1-5-2019 die de werkgevers bieden voor een cao van 26 maanden onacceptabel. Temeer omdat de werkgevers de zon- en feestdagentoeslag met een kwart willen verminderen. Onderaan de streep betekent dit dat de medewerkers er gemiddeld 1,9 tot 10% op achteruit gaan.

Marian Beldsnijder van FNV Handel. 'Daar gaan we natuurlijk niet mee akkoord. Wat ons betreft wordt er sowieso niet gemorreld aan de toeslagen. Sinds een paar jaar stijgen de winsten in de DHZ-branche, maar de lonen staan al jaren vrijwel stil terwijl er steeds meer van de medewerkers wordt gevraagd. Het is daarom hoog tijd voor meer loon.'

Marktaandeel
Onderhandelaar Roos Rahimi van CNV Vakmensen benadrukt dat de werknemers in de branche echt op korte termijn een goede cao verwachten. 'Als je alleen al ziet hoeveel mensen deze petitie in korte tijd ondertekenen, dan is die wens overduidelijk. Werkgevers moeten met hun tijd meegaan in hun cao-bod. Half Nederland slaat aan het verbouwen nu de crisis voorbij is. Correct beloond en goed gemotiveerd personeel is in staat het bijbehorend marktaandeel daarvan te "scoren".'

De medewerkers wachten al 10 maanden op een cao, dus moeten zij volgens de bonden met terugwerkende kracht een loonsverhoging van 2% per 1 mei 2017 krijgen en nogmaals 2% erbij op 1 mei 2018. Bovendien willen de bonden een cao met een looptijd van 1 jaar in plaats van 2 jaar en 2 maanden.

De cao voor de DHZ-branche geldt voor circa 18.000 werknemers die werken bij o.a. Praxis, Gamma, Karwei, Hubo en Multimate.