Intergamma heeft de 156 Gamma- en Karwei-winkels van Van Neerbos Bouwmarkten definitief overgenomen.

De overname van de 156 Gamma- en Karwei-winkels van CRH-dochter Van Neerbos Bouwmarkten is de sleutel van de veelbesproken Operatie Guinness binnen Intergamma.

Intergamma: Hybride franchise en filiaalbedrijf
Hiermee wordt Intergamma eigenaar van 156 winkels en wordt het een hybride vorm van filiaalbedrijf en franchise-organisatie. De franchisenemers zijn ook de aandeelhouders en daarmee ook (mede-)eigenaar van de filialen. Operatie Guinness is veelbesproken en met name door franchisenemer Bourrelier Group (v/h Bricorama) fel bevochten. Tot aan de rechters van de Ondernemingskamer toe.

Maar nu is het zover. Vorige week gaf de Belgische mededingingsautoriteit groen licht en vandaag (17 juli) zijn de winkels van Van Neerbos Bouwmarkten definitief van Intergamma geworden.

Structuur en bemanning
In het kader van Operatie Guinness verandert Intergamma zijn structuur en verbetert het de bemanning van zijn organisatie. Zo moesten onlangs al alle category-managers op hun eigen banen sollicteren en benoemde ceo Harm Jan Stoter Sebastiaan de Jong (ex-Ahold) als Chief Commercial Officer. De Jong gaat zich  – naast Stoter in de Raad van Bestuur – om de commerciële zaken van de Gamma- en Karwei-formules bekommeren.

En Bourrelier? Die kan probleemloos zijn positie in de oude Intergamma-structuur behouden. Maar of de franchisenemer (75 winkels, ca 3% van aandelen) dat van plan is? Onlangs riep hij al om afspraken, anders zou er een oorlog dreigen.

Weten wat de overname van de VNB-winkels Intergamma kost? Dat bleek uit de stukken die MIX uit het dossier onder ogen kwamen.