Met een handtekeningenactie wil Milieudefensie voor elkaar krijgen dat Intratuin per direct stopt met de verkoop van producten die gevaarlijk zijn voor bijen.

Afgelopen 29 april heeft de Europese Commissie besloten om voor twee jaar een beperkt aantal toepassingen op neunicotinoïden te verbieden. “Het gaat om een voorstel tot verbod, vanaf 1 december is het gebruik van neunicotinoïden verboden”, vertelt Leontine van der Kaaden van Intratuin. “Samen met alle andere bij de Tuinbranche aangesloten retailers hebben we daarna besloten om alle producten met dit middel direct onbestelbaar te maken. Alle lopende bestellingen zijn direct geannuleerd.”

 

De huidige voorraad wordt nog wel verkocht. “Hiermee volgen we de wet. Op de schappen benadrukken we duidelijk de alternatieven. Daarnaast tonen we consumenten hoe ze veilig volgens het boekje kunnen bijen kunnen bestrijden.”

 

Tuincentrum Overvecht en Tuinland zijn de enige twee retailers in Nederland die hebben aangegeven de omstreden middelen uit de winkel te halen. Milieudefensie vindt dat Intratuin als marktleider onder de tuincentra het goede voorbeeld moet geven door deze schadelijke middelen uit de schappen te halen.