Nadat Moody's Maxeda kritisch afwaardeerde, kwam Maxeda met een positief bericht over de cijfers van het eerste kwartaal. Zo meldt het Financieele Dagblad.

Het FD zag prima cijfers van Maxeda over het eerste deel van 2020, mede dankzij een gestegen doe-het-zelfactiviteit tijdens de Coronacrisis in Nederland en België. De koers van Maxeda-obligaties steeg (Bloomberg) met 14 punten, tot ruim boven de 91% van de nominale waarde. Over het eerste kwartaal gemeten daalde de omzet nog licht, maar vanaf half maart ging het vooral in Nederland hard. In België waren de winkels van Brico zelfs en aantal weken verplicht gesloten.

Afgewaardeerd

FD schrijft: "Sinds het begin van de lockdown op 16 maart stegen de vergelijkbare verkopen in Nederland met ruim 41%. In België moesten de winkels een maand dicht. Toen de deuren weer opengingen, verkochten Brico-winkels twee derde meer dan een jaar eerder. In mei lag de vergelijkbare omzet van heel Maxeda 44% hoger dan een jaar eerder."
Tot een maand of twee geleden 'deden' de Maxeda-obligaties (in totaal €475 mln) nog maar zo'n 45% van de nominale waarde. Een signaal schuldeisers het risico op de leningen hoog vinden. Ook Moody's waardeerde Maxeda af naar CCC+. "Diep in het highyield- of rommelsegment", aldus het Financieel Dagblad.

Kas weer vol

Van een krappe kas was aan het eind van het eerste kwartaal geen sprake meer, blijkt uit het kwartaalrapport.  Eind mei had het bedrijf volgens de krant €156 mln aan contanten beschikbaar. Die forse verbetering zit 'm volgens Maxeda in sterke operationele resultaten. Ook is de werkkapitaalpositie aanzienlijk verbeterd door minder voorraden aan te houden en heeft de doe-het-zelfketen geprofiteerd van overheidssteun in de vorm van werktijdverkorting en belastinguitstel.

Maxeda zelf tevreden

Tegen MIX zei Praxis: "Maxeda DIY Group is tevreden met de groepsresultaten in het 1e kwartaal van 2020. Met name de omzetwikkeling van Praxis in het 1e kwartaal van 2020 en het sterk herstel van de omzet van de Belgische winkels sinds heropening zijn goed te noemen. Ook op andere financiële indicatoren heeft Maxeda uitstekend gepresteerd. Voor de komende kwartalen zullen wij ons blijven focussen op de uitrol van ons strategisch plan, waaronder het verder optimaliseren van ons winkelportfolio."