Ook Bauhaus ziet Do-It-For-Me als dé grote trend in DHZ. Montageservice zien ze groeien tot 25%-30% van de omzet. 

“De Do-It-For-Me-tendens ontwikkelde zich van ‘dat gaat wel ergens komen’ tot ‘die behoefte groeit steeds harder’. De eisen van de consument worden steeds hoger. We zien hem bijna met de dag toenemen. Je assortiment moet completer zijn dan compleet. Als je dat ene schroefje niet hebt, leidt dat tot een complete desillusie. ‘Zo’n grote winkel en dan tóch dat schroefje niet’, zeggen ze dan. Ook op Do-It-For-Me-gebied worden de verwachtingen steeds hoger.” Dat zegt Bauhaus-directeur Herwin Oost in ene uitgebreid interview met MIX.

Montageservice groeit

In Groningen zag Oost dat Bauhaus zich als nieuwe jongen eerst maar eens moest zien te bewijzen. Maar inmiddels is het vertrouwen zo groot dat de montageservice enorm groeit. “Als ik naar ons sanitair-concept Badkamerland kijk, zie ik 25% tot 30% van de omzet volledig door montageservice tot stand komen. Als het niet meer is. Ook voor ramen, deuren en kozijnen zie ik een hoog aandeel in het verschiet.”

Gevulde agenda garanderen

Op het Do-It-For-Me-gebied werkt de keten samen met lokale montagepartners in plaats van met een landelijke organisatie. Daarmee bouwt Bauhaus op de lokale binding met zijn profklanten en binding van die lokale vaklieden met de lokale klanten. “We vragen veel commitment,” zegt Oost, “maar we geven ook nagenoeg de garantie voor 20 tot 25% van een gevulde agenda. Bovendien krijgen de profklanten een jaarbonus, advies en een persoonlijk contactpersoon en maken wij reclame voor ze op de montageklus.”

Handjes bottle-neck

Maar eerlijk is eerlijk: de handjes zijn – net als voor ieder ander – ook voor Bauhaus de bottleneck. “De beschikbaarheid van kleine aannemers en zzp’ers is laag en ze zijn allemaal heel druk. Toch doen we geen concessies aan kwaliteit. Wat willen we niet en kunnen we niet. Want bij de klant werken ze onder onze naam, onze coördinatie en onze garantie.”

Dit is een passage uit een groot Bauhaus-interview dat we in MIX 2020-8 publiceren. Bauhaus-directeur Herwin Oost zegt daarin ook dat ze aan de vestiging-in-aanbouw in Den Hoorn blijven finetunen tot het allerlaatst.

Check meer MIX-berichten over Do-It-For-Me