In de Stand van Zaken zetten we ieder jaar de aantallen vestigingen van Nederlandse ketens, franchise-organisaties en inkoopcombinaties in dhz-retail en Bouwgroothandel op een rijtje. Bouwmarkten telden we in 2021 minder dan een jaar eerder.

We noteerden nog maar 530 Nederlandse bouwmarkten, waar dat er een jaar eerder 544 waren. Met de integratie van Formido is Praxis sinds vorig jaar de grootste bouwmarktketen van Nederland. Met 2 nieuwe winkels zijn er dat nu 193. Gamma groeide ook met twee winkels en startte 2021 met 165 bouwmarkten.

De ketens Hubo (173 per 1-1-2021) en KlusWijs (37) zouden eigenlijk ook wel in dit bouwmarkt-overzicht passen, maar we hebben ze dit jaar nog in de categorie breedpakket gepresenteerd  

Multimate is gehalveerd in vergelijking met een jaar eerder. Van de 18 vestigingen die er verdwenen, zien we er veel terug bij Hubo. Hornbach opende er in 2020 eentje en startte 2021 met 15. Bauhaus staat op het punt de vierde te openen, maar die zit nog niet in deze januari-cijfers. Bauhaus heeft daarnaast nog zestien of zeventien ‘ontwikkelbare’ locaties op de korrel. Een deel daarvan staat zeker ook op het Hornbach-lijstje. Want Hornbach werkt niet alleen aan megabouwmarkten in Apeldoorn, Nijmegen, Rotterdam en Almelo maar mikt op een netwerk van een stuk of 25.

In het MIX-artikel Stand van Zaken 2021 zie je alle vestigings-aantallen op een rijtje