Op het eerste gezicht is het vergelijk tussen een loyale medewerker en een postduif een beetje oneerbiedig. Als ik aan de plaatselijke duivenvereniging denk, zie ik een clubje oude mannen; bebrild, besnord, rokend en gehuld in kaki of blauwgrijze stofjas. Gemoedelijk volk; diervriendelijk, non-commercieel en zeker gepassioneerd. Naar verluidt echter heeft ook in dit wereldje de tijd niet stilgestaan en hebben naast de nostalgie nieuwe steekwoorden hun intrede gedaan: selectief topfokken, dierenkwelling, fraude en tonnen aan prijzengeld.

Maar dat is niet de strekking van deze column. Vandaag gaat het over een enthousiaste en gemotiveerde medewerker die we voor deze gelegenheid Rick noemen. Op 17-jarige leeftijd is Rick ingestroomd in onze winkel en dertien jaar lang was hij een ‘voorbeeldknecht’. Met flinke progressie. Met kroonprinsambities zelfs.

Als gevolg van droeve persoonlijke omstandigheden was zijn veertiende jaar een klein slagje minder en om onverklaarbare reden voelde ik in december 2020 zijn opzegging aankomen. Per 1 februari 2021 kon hij een nieuwe carrière beginnen in de levensmiddelen; een dorpje verderop. Min of meer coronaproof hebben we hem op 30 januari feestelijk uitgezwaaid en alle succes van de wereld toegewenst in de wereld van boter, kaas en eieren. De enige band met de verlatende winkel (dier-tuin-klus) was het kleine groene dennenboompje in het logo.

Ik heb voorspeld dat hij de ijzerwaren en gereedschappen niet daadwerkelijk zou gaan missen, maar dat de 24/7 openingstijden hem wél op zouden breken. Echter had ik niet voorzien dat Rick zo snel alweer terug zou zijn op het vertrouwde nest. Vijf dagen duurde de vlucht van Berlicum naar Schijndel en weer terug. Ter vergelijk: Lyon – Amsterdam is 24 uur fladderen. Binnen enkele dagen al bemerkte Rick inconsequent beleid bij de supermarktfranchiser met vooral een knauw voor wat betreft het toekomstperspectief.

Vijf dagen vreemdgaan is natuurlijk ongekend kort, maar voor onze winkel toch enigszins ongemak. Een nieuwe Rick (Marco) was intussen aangenomen. Met veel ambitie en met ervaring in een technische groothandel en een motorsportmagazijn hadden we een nieuwe topper in onze gelederen gesloten. Duifels dilemma. De ene wedstrijdduif met gouden eieren komt teruggevlogen op het nest waar de andere kampioensduif zojuist had ingeklokt.

Een week later meldde het boekhoudkantoor dat het niet is toegestaan om Rick een nieuw tijdelijk dienstverband voor te leggen. Een dergelijke korte onderbreking wordt beschouwd als een ononderbroken vast dienstverband. Vanwege de groeifase waarin we ons bevinden is dit voor onze winkel geen probleem. Er zijn voldoende taken en we kunnen ook intern nog wat schuiven.

Voor Marco is het natuurlijk wél een beetje apart. Als doffer met allure had hij gesolliciteerd op de vrijgekomen positie van Rick en als zodanig was hij in dienst gekomen. Ervan uitgaande dat Rick zijn geluk blijvend zou vinden tussen de erwtjes en mayonaise. Het siert Marco dat hij meedenkt met de melker in kwestie en samen met Rick werkt aan de totstandkoming van een koningskoppel. Postduif en sierduif. Waarvan akte. Nee geen tortelduif.

Ad Geerts, Ondernemer