Tegenspoed is voor velen een belangrijk steekwoord geweest in de voorbije coronajaren. Echter niet voor ons type dorpswinkel die niet was gehouden aan lockdowns en click & collect. Bij ons was het voorspoed. Met een randje, dat dan weer wel. Het randje betreft vooral het leed van anderen en als bijkomend luxeprobleem: te weinig plek op ons parkeerterrein en te weinig beschikbaarheid van pasta’s voor de verfmengmachine.

Intussen is het tij aardig gekeerd. De term rampspoed is te zwaar aangezet maar het begrip tegenspoed is passend bij de actuele omstandigheden:

  • Omzetten en klantenaantallen gaan behoorlijk achteruit. Verzadiging is een verklaring. Zo ook de behoefte aan andere bestedingsdoelen en niet te vergeten de inflatie en de oorlog in Oekraïne.
  • Een paar straten verderop opende recent een gloednieuwe bouwmarkt Karwei. Eerlijk=eerlijk: een parel. Het effect op onze business lijkt mee te vallen voor wat betreft de korte termijn. Niettemin is er bezorgdheid over de termijn die gaat komen. De onderlinge afstand à 2100 meter is niet ideaal; net iets te ver waarschijnlijk. De nieuwe grote broer als naaste buur zou minder nadelig zijn geweest.
  • Een allround verkoopmedewerker is uit dienst gegaan. Het was (is) een aardig joch maar na achttien ziekmeldingen in achttien maanden was er te weinig grond voor contractverlenging.
  • Een tweede allround verkoopmedewerker en tevens kroonprins heeft onze winkel verlaten. Samen met zijn liefje gaat hij een delicatessenzaak runnen in het hartje van de grote stad. De overstap van konijnenvoer, potgrond en metselspecie naar speciale kaassoorten, gebrande nootjes en dessertjes is opmerkelijk. Het verlies is giga.
  • In dezelfde maand april vertrekt ook een derde allround verkoopmedewerker; eveneens een kroonprins. Na vijftien jaar fijne samenwerking maakt hij een carrièresprong in de wereld van bouwmaterialen. Ook dit verlies hakt erin.

Het verlies aan kwantiteit is dramatisch; het verlies aan kwaliteit grenst aan rampspoed. De 61-jarige winkelier blijft aangeslagen achter. Het opvolgingstraject is tot stilstand gekomen en processen in de winkel zijn er niet gemakkelijker op geworden.

Hieruit volgend zijn enkele noodzakelijke maatregelen getroffen waaronder winkelsluiting op feestdagen. Een aanrader overigens. Verder zijn we gestopt met Hamstra maatwerkhorren en met het assortiment levend groen; beiden zijn te bewerkelijk.

In de categorie spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden bestaan talloze wijsheden. Een klassieker: het is nog nooit zo donker geweest of het is weer licht geworden.

Dit laatste lijkt werkelijkheid te worden. Met nieuwe collega Bart hebben we een voltreffer binnengehaald, zij het dat hij slechts een jaartje wil blijven. Verder zijn de twee sollicitatiegesprekjes van vorige week hoopgevend: 24 uur Bas en 24 uur Charlotte. Met beide kandidaten is een klik ontstaan.

Het bewaken van een prettig werkklimaat en een goede sfeer is het belangrijkste onderdeel van mijn taakuitoefening. Echter blijkt de levenswijsheid ‘blijven lachen’ niet altijd even eenvoudig. 

Ad Geerts
Ondernemer