Het is een zonnige ochtend. Sjoerd Harmsen heeft zich erop gekleed. Hij oogt ontspannen, wat mogelijk te maken heeft met de thuisklusdag die hij voor zichzelf heeft ingepland. Getuige de tuinspullen waarmee hij naar zijn auto loopt, zal hij zich vandaag richten op het groen rondom zijn huis, dat hij kortgeleden grondig verbouwde. “Ik ben zelfstandig timmerman. Ik heb veel zelf gedaan.”

Sjoerd legt een bladhark, een heggenschaar en een doosje graszaad in de kofferbak van zijn auto. Voor spullen als deze gaat hij altijd naar deze Bauhaus in zijn woonplaats Den Hoorn. “Een enorme winkel,” geeft hij toe, “maar als je eenmaal weet hoe die in elkaar zit, vind je je weg wel.” Sowieso kent hij als bouwprofessional de weg in veel bouwmarkten en bouwmaterialenhandels. “Je moet weten waar je wat het beste kunt halen. Dat heeft met prijs en kwaliteit te maken. Deurbeslag haal ik bijvoorbeeld bij een ijzerwarenspecialist in de buurt.”

Het schilderwerk aan zijn nieuwe huis deed hij zelf. “Schildercollega’s vertellen me welke verf ik het beste kan gebruiken,” vertelt hij, om met een knipoog toe te voegen: “Je moet natuurlijk weten aan wie je zoiets vraagt.” Als hij eenmaal weet welk merk de voorkeur van zijn schildercollega’s heeft, is de winkel die dat merk voert zo gevonden. Tegelijk houdt hij een oog open voor eventuele aanbiedingen, want kwaliteitsverf is niet goedkoop. De heggenschaar die hij zojuist in de kofferbak legde, heeft een snoer, wat opvallend is voor een bouwprof. Het argument voor zijn keuze is echter klip en klaar: “Ik wil niet nog eens een accuset.”

  • Klusser Sjoerd Harmsen
  • Locatie Bauhaus Den Hoorn
  • Tijdstip Woensdagochtend tegen tienen