Edwin Timmers snuffelt rond op de parkeerplaats bij Gamma in Almere.

Het ziet er naar uit dat het de hele dag gaat regenen, maar dat heeft geen effect op het plezier waarmee Silvia van Bockel en Carlinda Lammers de Gamma uitlopen. “Laten we even droog gaan staan, anders gaat m’n haar krullen,” grapt Carlinda. Onder het afdak van de stalling voor winkelkarren vertellen ze honderduit over hun creatieve bezigheden. “Ik vind het leuk om net iets anders dan anderen te hebben,” zegt Silvia.

En dat andere, dat maakt ze zelf of samen met Carlinda. De elektrabuizen onder haar arm worden verwerkt in twee sokkels voor glazen vazen. Thuis heeft Silvia nog een paar stukken rioleringsbuis van dikwandig pvc. Die buizen gaat ze bekleden met de elektrabuizen. “Daarvoor gebruik ik montagekit, maar die haal ik niet hier, die haal ik bij de Action. Goeie kit, Pattex, voor een derde van de prijs hier,” rekent Silvia voor. De sokkels worden tenslotte in de gewenste kleur afgewerkt met verf uit een spuitbus.

“We zijn nu bij de Gamma omdat die gewoon het dichtstbij is,” bekent Silvia. “Ja,” reageert Carlinda, “maar de Praxis verderop is ook een stuk duurder.” Ze noemen zichzelf knutselfanaten en zien er een uitdaging in om iets te maken wat bijna niets kost. Schilderen doen ze ook, en mozaïeken. Dat laatste met een groepje. Ideeën doen ze op via, bijvoorbeeld, Pinterest. Creatief bezig zijn, altijd samen. “We zijn al 27 jaar elkaars buren,” zegt Carlinda. “We zijn net Peppie en Kokkie.”

  • Klussers Silvia van Bockel en Carlinda Lammers
  • Locatie Gamma in Almere
  • Tijdstip Woensdag 12.00 uur