Meer en meer bedrijven wachten intussen niet meer op de politiek om zelf stappen te ondernemen. Ze hebben door dat een duurzamere aanpak door klanten gewenst wordt, dat ze ook zelf deel uitmaken van de oplossing, én dat ze daar bovendien ook (een financieel) voordeel uit kunnen halen. Dat geldt ook voor de toeleveranciers in de DIY-sector. Sector-federactie in de Benelux – HIMA – stelde daarom een uitgebreid actieplan voor 2024 op dat binnenkort wereldkundig zal worden gemaakt. Hun gedelegeerd bestuurder, Piet De Coninck, pende naar aanleiding hiervan ook een opiniestuk, waarin hij de noodzaak om de omslag te maken onderstreept, en waarin hij betoogt dat Europa met zijn opgelegde regels wel erg snel gaat, maar dat dat omarmd moet worden, niet met een terughoudendheid benaderd mag worden.

Voor de doe-het-zelfsector gaan Europa en de duurzame transitie niet langer te snel

Door Piet De Coninck, Gedelegeerd Bestuurder HIMA BENELUX

Elke economische sector zit vandaag volop in een duurzame transitie. De ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen hebben een verregaande impact op elke industrie. De sectoren die het traagst in gang zijn geschoten, staan vandaag voor de grootste inhaalbeweging.

Voor de doe-het-zelfsector is de snelheid van de transitie een grote uitdaging. De DIY-sector is een complexe sector, met een lange toeleveringsketen. Grondstoffen en onderdelen komen uit alle uithoeken van de planeet. De COVID-crisis maakte duidelijk hoe kwetsbaar die ingewikkelde keten de hele sector maakt. Als één schakel in de ketting vertraging oploopt, dan stokt de hele ketting. In volle coronacrisis raakte het Suezkanaal ook nog eens geblokkeerd door een gestrand containerschip, wat voor bijkomende vertragingen zorgde. Om maar te zeggen dat de toeleveranciers in de doe-het-zelfsector naast de duurzame transitie ook nog andere katten te geselen hadden.

Dat kan en mag echter geen excuus meer zijn om de duurzame transitie op de lange baan te schuiven. Ja, de Europese Unie mikt hoog en gaat snel. Maar we moeten onze kijk op die klimaatstrategie 180 graden durven omdraaien. Laten we duurzaamheid niet bekijken als een verplichting of zelfs een last, maar als een opportuniteit. Duurzame producten en processen kunnen leiden tot kostenbesparingen, tot een verbeterde reputatie en tot nieuwe kansen op de markt. Bedrijven foeteren wel eens op de duurzame eisen die Europa hen oplegt en het stevige tempo waarin dat gebeurt. Het kader dat de EU gecreëerd heeft, is evenwel zeer goed doordacht. Op de langere termijn zal dat tempo en de implementatie van duurzaamheid in een ondernemingsstrategie goed nieuws zijn voor hun portemonnee.

Door vraag en aanbod slimmer op elkaar af te stemmen, kunnen we overproductie en overstocks vermijden. In de huidige wegwerpeconomie zijn de meest duurzame producten de producten die niét gemaakt worden en niét vervoerd moeten worden. Door grondstoffen meer dan vandaag lokaal te sourcen, kunnen we ook transport uitsparen. Door te investeren in innovatie kunnen we nieuwe, minder vervuilende producten uitvinden. Of bestaande producten minstens op een minder vervuilende manier produceren. Doe-het-zelvers zijn vragende partij om duurzamer aan de slag te gaan, wij moeten hen daarin tegemoetkomen en de producten waarmee ze werken zo duurzaam mogelijk maken.

We moeten de efficiëntie-oefeningen om onze schadelijke CO2-uitstoot drastisch te reduceren samen met de hele toeleveringsketen én met de retailers (die hier ook al mee bezig zijn) maken. Een mooi voorbeeld is het initiatief van de Franse groep Saint-Gobain, met wereldwijd 170.000 werknemers een van de grootste spelers in onze sector. De groep heeft een plan opgesteld om samen met zijn klanten zijn CO2-uitstoot naar beneden te halen. Dat plan gaat van het opdrijven van het aandeel van duurzame grondstoffen en gerecycleerde materialen tot het energie-efficiënter maken van productieprocessen en het verminderen van transport.

Niet elk bedrijf in onze sector heeft de expertise om zo’n plan alleen uit te werken. Naast het kostenplaatje van de duurzame transitie is ook de complexiteit van de duurzaamheidsopgave een obstakel voor veel ondernemingen. Daarom gaat onze beroepsfederatie bedrijven helpen om een CSR-roadmap uit te werken en te implementeren. We zullen ondernemingen niet alleen informeren, we zullen ook tools aanreiken om klimaatactieplannen op te stellen en mogelijks de vooruitgang te monitoren.

De bouw- en woonverbeteringssector staat klassiek gekend als een sector met een zware ecologische voetafdruk . De sector kan dus ook een cruciale bijdrage leveren aan het terugdringen van de klimaatverandering. We zien de bereidheid om te investeren in duurzaamheid toenemen in de DIY-sector. Maar we kunnen de duurzame transitie alleen doen slagen als we ze sectorbreed aanpakken en elke schakel in de keten betrekken en meekrijgen.