Als je als generalist de beleidskeuze maakt om je te gaan onderscheiden met specialistische producten, moet dat wel resulteren in bijzondere noviteiten. Zo bracht Den Braven onlangs de Zwaluw Hybriseal Façade, een hoogelastische afdichtingskit die een nieuwe oplossing is voor het afdichten van dilatatievoegen. En ook nog eens ecologisch verantwoord.

Hybridekitten zijn het resultaat van een relatief nieuwe technologie. Ten opzichte van polyurethaankitten hebben ze twee duidelijke voordelen. Op de eerste plaats verouderen ze minder snel: PU is nogal gevoelig voor uv-licht. Daarnaast bevatten hybridekitten, in tegenstelling tot PU-kitten, geen isocyanaten. Isocyanaat is de stof die de PU-kit doet uitharden en schadelijk is voor mens en milieu.

Tijdens de uitharding van elastische kitten speelt de balans van vocht en temperatuur een belangrijke rol. “Is die balans tijdens de uitharding van een PU-kit ongunstig, zal onder invloed van het isocyanaat tijdens de reactie een overmaat aan CO2 ontstaan”, legt John Uilenberg, director Centre of Excellence van Den Braven, uit. “Er vormt zich een huid aan het oppervlak van de kit waaronder de CO2 niet snel genoeg kan ontsnappen, met blaasjes in de kit als gevolg. Zwaluw Hybriseal Façade is isocyanaatvrij en kent het probleem van blaasvorming niet. Hiermee worden klachten, met veel extra herstelkosten achteraf, voorkomen.”

Duurzame componenten
Ten opzichte van conventionele siliconenkitten heeft de nieuwe ééncomponentafdichtingskit een ander groot voordeel: hij is hydrofiel. “Door deze eigenschap kan het product vrijwel het gehele jaar door buiten worden verwerkt. Zwaluw Hybriseal Façade combineert alle positieve eigenschappen van siliconenkitten en polyurethaankitten. Het is een ecologisch verantwoord, duurzaam product” aldus Uilenberg.

De nieuwe Zwaluw-telg hecht op vrijwel alle voorkomende ondergronden, met uitzondering van PE, PP en PTFE en is bij uitstek geschikt voor alle soorten dilatatie- en aansluitvoegen in beton, baksteen, metselwerk en bijvoorbeeld voor afwerking rondom ramen en deuren. Daarnaast is hij verkrijgbaar in negen, veelvoorkomende kleuren: betongrijs, wit, donkerbeige, lichtbeige, steengrijs, middelgrijs, donkergrijs, basalt en zwart.

Kennis vergroten
Zwaluw Hybriseal Façade heeft een hoge, mechanische weerstand, hardt volledig blaasvrij uit en is daarnaast bestand tegen verouderen en verweren. Vooruitlopend op de nieuwe regelgeving zijn de kokers reeds voorzien van de benodigde CE-markering, en wel de hoogst haalbare klasse F25LM. Uilenberg: “Ook dat laatste punt verdient aandacht. Vanaf 1 juli 2014 dienen fabrikanten hun producten extern door een geaccrediteerd laboratorium te laten testen en mag men uitsluitend nog informatie op een verpakking vermelden die onderbouwd wordt door CE markering. Dat is perfect, want hierdoor wordt het 'kaf van het koren' gescheiden. De kreet 'voldoet aan' was tot op heden toereikend, maar als het niet gecontroleerd wordt door een neutrale instantie, heeft het weinig inhoud.”

Den Braven hanteert voor de Zwaluw Hybiseal Façade twee soorten verpakkingen: de PE-koker van 300 ml en worsten van 600 ml. Naast het standaard promotiemateriaal, zet de fabrikant instore filmpjes in om de voordelen van het product onder de aandacht te brengen. Maar het gaat nog verder. “Eind september openen we ons nieuwe kenniscentrum, het Centre of Excellence”, vertelt Uilenberg trots. “We merken toch dat er hiaten in de kitkennis zijn en daar gaan we aan werken. We willen de kennis op de verkoopvloer binnen onze eigen organisatie en bij onze afnemers vergroten. Daarbij gaat het niet alleen om de theorie, maar zeker ook om de praktijk. In onze praktijkruimte stropen we de mouwen op en gaan we aan de gang met de producten. We maken er serieus werk van.”