Metabo kiest voor de snoerloze bouwplaats. Een concept van honderd machines op één accu met uitzonderlijke wattages geeft eindgebruikers zekerheid, efficiency en rust. En dealers een relatie met hun klanten, in plaats van die voortdurende actiedruk.

Waar Metabo in het verleden uitpakte met de volle breedte van het aanbod in powertools stond deze Bouwbeurs één thema centraal: de snoerloze bouwplaats. We spreken directeur Bas van der Veer en marketingmanager Enno Riemersma. Van der Veer: “Waar andere fabrikanten een wedloop houden in voltage of ampères, zetten wij in op wattage.

Want je kunt wel heel veel vermogen in een accu stoppen: uiteindelijk gaat het er om hoe snel en hoeveel je eruit krijgt. Dat bepaalt hoe goed je met een machine kunt werken.”

Dwars door spoorrails

In 2016 presenteerde Metabo op een scheepswerf in Hamburg de nieuwe generatie LiHD-accu. Die onderscheidt zich met opvallende hoge wattages. Destijds toonde de Duitse topman CEO Horst Garbrecht zelf een haakse slijper op accu waarmee je een spoorrails door kon slijpen. Dat was toen nog een prototype, inmiddels is dit apparaat in productie en volop leverbaar. Riemersma: “Ook andere merken hebben haakse slijpers op accu. Die van ons heeft een schijf van 230 mm, dat is echt uniek. Met twee LiHD-accu’s kun je daar met gemak mee aan de slag, in de overbelasting. Want dat is altijd het geval als je slijpt.”

Systeem: rust en zekerheid

Deze haakse slijper is een voorbeeld van de power die Metabo uit accu-machines kan halen. Maar eigenlijk gaat het de A-merkfabrikant niet om de individuele machines. Van een SDS-Max-boorhamer en een grote haakse slijper tot een tafelcirkelzaag, een stofzuiger of een langnekplafondschuurmachine. Die zijn allemaal dik in orde. Het gaat om het totale concept. Van der Veer: “Wij zien eindgebruikers in de toekomst meer en meer in een systeem denken. In plaats van hap-snap steeds een machine te kopen in de actie, willen ze zekerheid en rust. Dus niet allerlei merken in de bus met verschillende laders en accu’s die alleen op die ene machine passen. Met onze accu’s kun je echt snoerloos werken op de bouwplaats. Dat is veilig, want je hebt niet al die snoeren en het werkt snel en efficiënt. Onze nieuwe accu’s zijn backwards-­compatible. Vanaf 2009 is het schuifsysteem onveranderd. Een oude accu past op een nieuwe machine en andersom. Die uitwisselbaarheid is uniek en garanderen wij ook in de toekomst.”

Relatie, geen actie

Combineer je die uitwisselbaarheid met het pick & mix-systeem van Metabo, dan kun je je eindgebruiker als handelaar rust bieden. Als hij al een handvol accu’s heeft, kan hij losse body’s kopen en betaalt hij niet steeds voor een extra accu die hij niet nodig heeft. Riemersma: “Zo kunnen eindgebruikers bouwen aan een systeem van machines van één merk, dat geeft hen rust en zekerheid. We geven drie jaar garantie op al onze machines (na registratie). Dat is uniek. Drie jaar onbeperkte garantie op al onze accu’s, zonder registratie en zonder kleine lettertjes. Gaat er een accu kapot, dan gaan wij hem niet uitlezen of in discussie. We ruilen hem om zonder gedoe.”

Van der Veer: “Die systeem-gedachte geeft je als dealer meer relatie met de klant. De klant holt niet per se meer achter iedere actie aan en jij kunt je onderscheiden met een professioneel advies. De laagste prijs is niet altijd de sleutel tot succes. Met ons concept kun je je onderscheiden buiten de actiesfeer. Dealers die dat snappen en zo met ons merk werken, groeien bovenmatig.”

Planmatig samenwerken

Metabo werkt zomaar niet met iedere dealer samen. Van der Veer: “We maken een plan voor de komende vierentwintig maanden. Waar wil je naartoe? Wat doen wij daaraan, wat doe je als dealer zelf? En dan gaan we aan de slag om die stip aan de horizon te gaan bereiken.” Riemersma: “We helpen bijvoorbeeld met training van personeel. Accutechniek is complexer en vraagt om iets meer kennis. Ook geven we veel klantdemo’s met één van onze vier volledig ingerichte demobussen. Dat zijn haast rijdende showrooms. Uiteraard krijg je de bekende Metabo-pluspunten er bij. Technische topproducten van Duitse kwaliteit, een compleet assortiment op accu of snoer maar ook pompen en een volwaardig pneumatiek assortiment. Daarnaast superieure service, volop noviteiten en een relatie met een bedrijf met een gezicht. Bij ons ken je de mensen en je kunt ons gewoon bellen.”

Honderd tools, één accu

Metabo is ervan overtuigd dat de snoerloze bouwplaats de keuze voor de toekomst is. Nu zijn er al tachtig machines op één accu en eind 2017 zijn dat er meer dan honderd. De fabrikant steekt 80% van het research-en-development budget in accugereedschap. Noviteiten verschijnen sinds kort als eerste in een snoerloze variant of misschien zelfs alleen snoerloos. Riemersma: “Kijk maar naar de Mulitool. Die brachten we laatst als eerste met een accu.” Dat Metabo ver doordenkt in snoerloos, bleek wel op de Bouwbeurs. In een Concept-afdeling werden de concept-tools geshowd die in de nabije toekomst op de markt komen. Denk aan zaagtafels, stofzuigers, compressoren en de langnekschuur­machine voor plafonds. Om maar aan te geven dat Metabo echt vooruit denkt.

Wakker schudden

Riemersma: “Ons Bouwbeursdoel was om de markt wakker te schudden. We wilden dealers en eindgebruikers tonen dat de snoerloze bouwplaats nu al werkelijkheid is en dat het eind nog lang niet in zicht is. Dat is goed gelukt. Je moest eens weten hoeveel enthousiaste reacties en concrete leads we verzamelden. Daar gaan we samen met onze dealers ons voordeel mee doen.”