Doen ze slim bij Gamma. De introductie van hun campagne voor mobiele diensten ondersteunen met consumentenonderzoek onder klussers. 73% van de (jonge) klussers zoekt raad op Youtube. Via... hun mobiel.

Hoewel meer dan de helft van de Nederlanders (65%) klussen leuk vindt, zit de onkunde hen regelmatig dwars. Grote klusfrustraties zijn bijvoorbeeld extra ritjes naar de bouwmarkt, omdat er verkeerd of te weinig materiaal is gekocht, jezelf verwonden, gereedschap dat stuk gaat of het beschadigen van je telefoon tijdens het klussen.

Mobiele telefoon: ultiem klusgereedschap

Dat laatste is niet zo vreemd. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders hun mobiele telefoon gebruiken als ultiem klusgereedschap. Want waar de oudere generatie meestal zichzelf klussen heeft aangeleerd (60%), gebruiken jongeren steeds vaker YouTube-video’s (66%) om zichzelf te leren klussen of ze zoeken tijdens het klussen ter plekke klustips op via hun mobiel (73%).

Vader en YouTube ultieme klushulp

Naast internet vertrouwen jongeren het meest op de kluskennis van hun vader, gevolgd door hun partner. Gemiddeld Nederland klopt juist het liefst aan bij hun partner, vrienden en professionals voor klushulp. Al blijkt wel dat vrouwen vaker hulp vragen aan hun partner, dan dat mannen dat doen (49% versus 19%).

Maar 1% Nederlanders weet hoe je een muur verft

Mannen hebben waarschijnlijk minder behoefte aan hulp, omdat zichzelf vaker als een handige klusser zien (47%) dan dat vrouwen dat doen (25%). Vrouwen vinden zichzelf juist eerder een onzekere klusser (27% versus 17% van de mannen). Al moeten zowel mannen als vrouwen zich toch even flink achter de oren krabben tijdens het klussen deze week: maar 1% van de Nederlanders weet precies hoe je het verven van een muur (van voorbereiding tot afwerking) juist aanpakt.