Van 10:00 tot 16:45 uur bestreden Bricorama en Intergamma elkaar donderdag voor de Ondernemingskamer. De één werd gesteund door een groep van zeven aandeelhouders, de ander door dertig. De inzet: wel of niet doorgaan met Operatie Guinness: de uitkoop van CRH en aanpassen van de organisatiestructuur. De verhoudingen binnen Intergamma zijn stevig verziekt. Tussen de twee groepen franchisenemers onderling én tussen 'de zeven' en de raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen.

Treffend waren de pleidooien van ondernemers Cees Filippo en Bart Cox.

“Dit is het meest trieste jaar en de meest trieste dag in het 45-jarig bestaan van Intergamma”, zegt Gamma-franchisenemer Cees Filippo tegenover de Ondernemingskamer. “De afgelopen 30 jaar zijn we er steeds samen uitgekomen, maar nu dreigt Intergamma onherstelbaar beschadigd te worden. We raken onderling versplinterd.”

'Heulen met de vijand'
Hoe verziekt de verhoudingen zijn, blijkt wel uit Filippo’s ontboezeming: “De voorzitter van de vereniging van franchisenemers wil me niet eens meer te woord staan. ‘Hij spreekt niet met iemand die met de vijand heult’, zei hij tegen mij.”
Filippo is een van de zeven aandeelhouders die zich achter Bricorama schaarde in haar kritiek op Intergamma en haar verzoek aan de rechtbank.

Meerdere wegen naar Rome
Collega-franchisenemer Bart Cox betreurt de situatie tussen de franchisenemers evenzeer. Maar: “Retail van nu vraagt om snelheid en inventiviteit om de snelle veranderingen het hoofd te kunnen bieden. Uitkopen van CRH en de organisatiestructuur aanpassen, klinkt mij daarbij als muziek in de oren. Er leiden vast eerdere wegen naar Rome, maar operatie Guinness is wat mij betreft de goede weg. Jammer dat we daar samen niet uitkomen.”

Samen schouders er onder
Wel spreekt Cox er een vurige wens bij uit: “Als dit alles achter de rug is, hoop ik dat we er samen de schouders weer onder kunnen zetten. Op de bekende coöperatieve manier.”
Cox sprak als een van de dertig franchisenemers die vóór het plan Guinness zijn.

Transactiemoe
Advocaat Peter Wakkie zei het namens 'de dertig' treffend: "De dertig aandeelhouders zijn transactiemoe. Ze willen weer in de Gamma- en Karwei-modus en Hornbach het hoofd bieden."

Meer info en quotes uit de zitting bij de Ondernemingskamer volgen later op MIXonline.