Het lijkt alweer een behoorlijke tijd geleden maar het voorval zit nog vers in mijn geheugen. Het was 30 december 2017 (ik weet het nog zo goed) toen we voor de vierde keer in week 52 een koppeltje milieuambtenaren op visite kregen. De wets­dienaren kwamen voor het controleren van de vuurwerkverkoop.

Het tot vier keer toe controleren van elk verkooppunt, steeds door twee personen, is naar mijn mening lichtelijk zwaar overdreven maar het zou te maken kunnen hebben met nog beschikbaar budget in het oude jaar? Zou het ook kunnen zijn dat de veronderstelde werkdruk een rol speelt? De vier controles zijn uitgevoerd door in totaal zes personen in wisselende samenstelling. De kordate jongedame van vandaag, ongeveer een halve eeuw, was voor mij een nieuw gezicht.

Indrukwekkend is de plichtsgetrouwe wijze waarop ze hun checklist aanvliegen. Is de sticker op de toegangsdeur niet teveel vergeeld? Staat op elke afzonderlijke dummy daadwerkelijk het woordje dummy zodat de brandweer kan zien dat die ene verpakking niet geblust hoeft te worden? Werken de deurdrangers naar behoren? Bedraagt de afstand tussen twee lijnen op de vloer 75 cm? Staan de dozen tenminste een centimeter uit de wand? Zijn de afleverbonnen gearchiveerd? Is er niet hoger gestapeld dan 210 cm? En zo nog vijftig aandachtspunten welke gecontroleerd zijn op donderdag, vrijdag én zaterdag.

Maar nu komt het. Mijnheer en mevrouw in hun imponerende gele jassen hadden bij de verkoopbalie de wettekst gecontroleerd op een pakje sissertjes en waren doorgelopen naar de opslagplaats (bunker) buiten het pand. Luttele seconden later komen twee tienermeisjes van ten hoogste 16 jaar naar de verkoopbalie en vragen gericht naar pot PowerSensation à € 59, -. Toen onze collega Rick achter de balie de leeftijd wilde checken hadden de lady’s geen ID-kaart bij zich. Wél hadden ze een foto van hun ID-kaart op hun mobieltje waaruit de leeftijd moest blijken: resp. 17 en 18 jaar. Rick legde de meiden uit dat een betrouwbare leeftijdcontrole niet mogelijk is aan de hand van een foto en dat afleveren daarom niet is toegestaan. Hierop verlieten de meiden de winkel even snel als ze waren binnengekomen. Hun bezoek duurde al met al nauwelijks een minuut.

Het winkelgedrag was allesbehalve normaal. Eerder ingestudeerd. Twee onbekende jonge meiden met een rechtstreekse verboden opdracht, zonder oog voor enig andere uitstalling rond onze vuurwerkpresentatie. Zo doorzichtig. Lezers met tienerdochters wéten dat die grieten zich niet zondermeer laten wegsturen.

En dan die uiterlijke gelijkenis. Het is 99,99% zeker dat die milieu­ambtenaar een lokdochter heeft ingezet. Dit waargebeurde voorval speelde zich af in de regio ’s-Hertogenbosch maar klopt het dat ze dit trucje ‘aanzetten tot een overtreding’ in de randstad benoemen als een naaistreek?