Vandaag was een dag als alle andere. Totdat een pling melding maakte van een binnenkomende webshoporder. Altijd leuk. Altijd nieuwsgierig. Ook dat.

In de nog korte tijd dat we als lokale dorpswinkel een eigen webshop in de lucht hebben is een bescheiden aantal online-
bestellingen ontvangen. Bijna elke bestelling was goed voor een portie sores, vooral vanwege onjuiste prijscommunicatie of onvoldoende voorraad. Grappig is wel dat de bestellingen overal vandaan komen behalve uit het primaire, secundaire en tertiaire verzorgingsgebied. Vanuit de regio Den Bosch zijn onze leveringen verstuurd naar midden-Limburg en naar Noord Holland. En naar alles wat daar tussenin ligt, behalve naar plaatsen in de eigen regio. Ook grappig: de gemiddelde ordergrootte houdt gelijke tred met de gemiddelde besteding in de winkel; enkele tientjes per bestelling.

In de winkel betrappen we onszelf erop dat we voor de online­bestellingen nóg harder pezen en nóg meer ons best doen dan voor de ouwe trouwe bezoekers, waarschijnlijk veroorzaakt door het onbekende. Vooral raar omdat de 10.000 mensen om ons heen zorgen voor 99,99 % van onze boterham. Derhalve gaat veel te veel aandacht en energie naar de andere 17.000.000 inwoners die bij elkaar zorgen voor het restant: 0,01 %.

Denkbaar is dat dit na de pling van vandaag enigszins gaat veranderen. Onbekend is een beetje veranderd in onbemind. Van een wakkere Zeeuw kwam een bestelling binnen voor twee rollen gewapende folie. Betreffende folie, voorzien van spijkerflens, is 200 cm breed en zit op rollen van 50 meter. Veel voorkomende toepassingen zijn bouw, tuinbouw en volières. Een mooi product, stevig aan de prijs en vooral hierdoor laag roterend. Sporadisch krijgen we vraag naar een volle rol à € 475,- maar in vrijwel alle gevallen gaat het om een los stuk à € 9,90 per m1.

Onze webshop wordt gevoed met data uit het kassapakket en hier is het even niet helemaal goed gegaan. In onderhavige situatie is de artikelomschrijving ‘gewapende folie 50 mtr. x 200 cm’ en staat in het prijsveld € 9,90. Behalve de wakkere Zeeuw begrijpt elk weldenkend mens dat een rol van bijna vijf meier niet voor een tientje kan worden aangeboden. Inclusief verzendkosten had deze slimmerik via iDeal € 25,- overgemaakt en wilde hij voor dit bedrag twee volle rollen thuisbezorgd krijgen. Het gaat hier om bijna duizend euro en met matig vriendelijke e-mails dreef de afnemer dit aardig richting spits: “het staat zo op jullie site en ik heb al betaald dus moet je verplicht afleveren, bla, bla....”

Onze webshop staat nog in de kinderschoenen en deze ervaring zal niet het laatste zijn. Derhalve prijzen we ons gelukkig met de kleine letters van onze designer:

“druk- en zetfouten voorbehouden”. Weinig woorden maar veelzeggend.