Een beetje verscholen in een hoek van de grote productiehal van Deli Home aan de Schelluinsestraat in Gorinchem zaagt een klein team medewerkers plaatmateriaal op maat. Aangestuurd door data uit de configuratoren kunnen de machines de verschillende soorten hout tot op de millimeter nauwkeurig zagen. “Vervolgens vindt het gezaagde hout via de retail zijn weg naar de klant die het hout heeft besteld”, zegt Marten Karelse.

Als Business Unit Director is Karelse binnen Deli Home verantwoordelijk voor Hout. “Binnen die productgroep bieden we naast onze standaardproductie ook het Op Maat-programma van CanDo Start. Daarmee bieden we retailers in de doe-het-zelf en de professionele bouw de kans om via onze maatwerkproductie houtproducten te leveren aan hun klanten met behulp van onze configuratoren, die geïntegreerd kunnen worden in de websites van de retailers.”

Groei zal doorzetten
Dat die samenwerking succesvol is, blijkt volgens Karelse wel uit de snelle groei van CanDo Start via Intergamma. “Gamma en Karwei hebben onze configuratoren op de website staan en dat levert al direct veel traffic en bestellingen op. We voorzien met dit programma in een vraag en we zijn ervan overtuigd dat die groei alleen maar gaat doorzetten.”
Het integreren van de configuratoren op de sites van grote retailers levert aan twee kanten voordeel op. Karelse: “De retailer kan zijn klant maatwerk aanbieden en wij profiteren van de hoge bezoekcijfers van de sites van de retailers. Wij verwelkomen op dit moment zo’n 60.000 bezoekers per maand op onze CanDo Start-site terwijl de teller bij bijvoorbeeld Gamma maandelijks op zo’n twee miljoen bezoekers staat.”

Waarde toevoegen
Het geheim van het succes zit volgens Karelse vooral in het toevoegen van waarde aan een commodity. “Hout is in feite een standaard materiaal en wij voegen daar met ons zaagwerk op maat waarde aan toe. Met onze vakmensen en machines kunnen wij veel sneller en preciezer zagen dan de bouwmarktmedewerkers met de apparatuur in de bouwmarkt. Wij halen dat fysieke werk weg bij de retailer, maar bieden hem wel de kans om maatwerkproducten van hoge kwaliteit te verkopen.”
Bovendien kan Deli Home de materialen kwalitatief beter afwerken. “De materialen die hier de hal verlaten nadat ze op maat gemaakt zijn, kunnen bij de consument thuis zo worden gemonteerd. Of het nu om een rond tafelblad gaat of een vakkenkast. Alle zaagsneden, maar ook speciale randafwerkingen zoals verstek zijn tot op de millimeter nauwkeurig. Dat is een bijkomend voordeel van onze hoogwaardige machines en de knowhow van onze medewerkers.”

Missie
Het makkelijk maken van ‘customized home improvement’ is de missie van Deli Home, zo zegt Karelse. “Daarin speelt maatwerk dus een belangrijke rol. Maar dat neemt niet weg dat we ook blijven investeren in onze standaardassortimenten zoals bouwhout, lijstwerk, plinten en profielen. Dat is de basis waarmee we groot zijn geworden.” De van oorsprong lijstenproducent heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd tot een producent van een breed en hoogwaardig assortiment houtproducten voor doe-het-zelf en bouwprofessional. Van houten plaatmaterialen, bouwhout, plinten, profielen, wand- en plafondpanelen tot decoratieve houtproducten. “Het verder verbijzonderen van ons aanbod en onze productie met maatwerk is een logische volgende stap”, aldus Karelse.

Efficiënte productielijnen
De jarenlange ervaring van Deli Home en de trouwe en vaste club medewerkers in de productie zorgen ervoor dat producten efficiënt worden gemaakt. Karelse: “Gecombineerd met het geloof dat we als Deli Home hebben in ondernemerschap en blijvend investeren, maakt dat onze positie op de markt erg sterk is. De toevoeging van het hele maatwerkprogramma is daar een mooi voorbeeld van.”
Met continu binnen de bestaande lijntjes kleuren, teken je volgens Karelse geen toekomst. “Wij zijn gewoon begonnen met het maatwerk. Klein en met een bescheiden ploeg, maar hier geldt: als we een idee hebben waarin we geloven, werken we een plan uit en gaan we gewoon aan de slag. Zo hebben we vaker succes gehad. Wij koesteren wat we hebben, maar komen wel met nieuwe initiatieven voor de toekomst.”

Weekamp Deuren
Het inzetten op verdere groei door de combinatie van maatwerk en eigen productie was ook een van de redenen voor Deli Home om vorig jaar Weekamp Deuren over te nemen. “Door het echte vakwerk van de timmerman te automatiseren en digitaliseren kan Weekamp Deuren op een soortgelijke manier waarde toevoegen als CanDo Start doet”, zegt Frank van Putten, Hoofd Marketing van Deli Home.
Hiervoor heeft Weekamp Deuren voor de professionele markt een eigen systeem ontwikkeld waarbij digitalisering en automatisering hand in hand gaan en zorgen voor maatwerkproductie per individuele order. Hiervoor heeft de fabrikant eigen ontwikkelaars in huis, die dit complete proces kunnen inrichten. “Dat betekent dat ook bij Weekamp Deuren de productie vanuit configuratoren wordt aangestuurd. Net als bij CanDo Start is het eenvoudig maken van maatwerk het belangrijkste doel”, aldus Van Putten.

Vakman en consument
Een van de grote voordelen voor de consument en de professional is volgens Van Putten het prijsvoordeel. “Timmerwerk op maat door een timmerman is vaak arbeidsintensief en daardoor ook al snel prijzig. Weekamp Deuren levert hetzelfde product, geproduceerd met een hogere precisie, via een geautomatiseerd proces tegen lagere kosten. Daarvan kan de professional ook profiteren want die hoeft de bewerkingen niet zelf te doen. Die doet Weekamp Deuren voor hem.”
Een professional kan zijn werk dus deels sneller doen. “Bovendien kan de klant voor het complete assortiment van Weekamp Deuren terecht voor dat maatwerk. Alle deuren zijn naar wens te bestellen.”

Digital twin
Weekamp Deuren heeft het volledige assortiment deuren opgenomen in het geautomatiseerde en gedigitaliseerde proces. “Daarvoor is van ieder model een ‘digital twin’ gemaakt”, zegt Van Putten. “Dat is een digitale kopie van ieder deurmodel die als basis in het CAD-systeem is opgeslagen. Behalve de deur zitten ook de voor die deur beschikbare stijlen, dorpels en andere toebehoren in het systeem. Met die ingrediënten bieden wij de klant de mogelijkheid om allerlei maatwerk toe te laten passen.”

Detailtekening
Vanuit die configurator wordt vervolgens in de productiehal van Weekamp Deuren in Tsjechië de productie van de bestelde deur aangestuurd. “Dat begint vanaf de detailtekening die gedurende het gehele productieproces bij de deur blijft”. Zo kan de productiemedewerker continu controleren of de productie conform opdracht verloopt.” 

Maatwerk voor dhz en professional
Met CanDo Start en Weekamp Deuren biedt Deli Home hout en deuren op maat voor consumenten en professionals. Marten Karelse: “Voor de consument bieden we nu met CanDo Start al trappen en plaatmateriaal op maat, allemaal gestuurd en gezaagd vanuit de online configuratoren. Het wordt vanuit ons of bij de bouwmarkt of – in naam van de retailer – bij de consument thuis afgeleverd. Met die service bieden we toegevoegde waarde in de keten, voor retailer en consument. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee pas aan het begin staan. Customized home improvement kan heel groot worden voor Deli Home.”
Als het gaat om het leveren van maatwerk deuren geldt hetzelfde, aldus Frank van Putten. “In ons bewerkingencentrum van Skantrae in Zevenaar kunnen we bestaande deuren snel aanpassen aan de wens van de klant, terwijl Weekamp Deuren maat- en klantspecifiek deuren kan produceren. Zowel in volume als een enkel exemplaar, afhankelijk van de klantwens. Daarmee kan Deli Home de ambitie om de digitale timmerfabriek te worden helemaal waarmaken.”