Als gevolg van een forse groei sinds begin 2000 werd het voor BouwCenter Filippo steeds lastiger om voorraden efficiënt te beheren. Met het voorraad optimalisatiesysteem Slim4 van Slimstock wist het bedrijf de voorraadwaarde te reduceren van €5 mln naar € 3,2 mln, terwijl de leverbetrouwbaarheid juist aanzienlijk steeg.

BouwCenter Filippo legt de lat hoog. De full service groothandel in bouwmaterialen levert alles waar het bij het bouwen van een woning op aankomt onder één dak. Als gevolg van diverse overnames is het concern vanaf het jaar 2000 fors gegroeid. Naast de hoofdvestiging in Ermelo telt de holding momenteel vijf andere BouwCenter Filippo-vestigingen, een viertal WoonCenter-showrooms met keukens, tegels, sanitair en deuren en zeven Gamma- en Karwei-bouwmarkten. Ook beschikt het bedrijf over een kozijnenfabriek en een zagerij voor plaatmateriaal. Door onder meer inkoop en voorraadbeheer te centraliseren, wist het bedrijf haar voorraad te reduceren met ongeveer € 900.000. Maar BouwCenter Filippo had de indruk dat er meer mogelijk was. De voorraad kon nog verder omlaag, de leverbetrouwbaarheid omhoog en er moest meer grip komen op het inkoopproces. Met het voorraad optimalisatiesysteem Slim4 van Slimstock lukte het om ook die doelen te bereiken.

 

Forse voorraadreductie

De voorraadwaarde, die ongeveer € 5 mln bedroeg, daalde met behulp van Slim4 tot zo’n € 3,2 mln. In het laatste half jaar bedroeg de voorraadreductie 17% à 21%, terwijl de leverbetrouwbaarheid steeg naar 97%. “Daarbij kunnen we nu het complete voorraadbeheer centraal verzorgen met slechts twee personen. Voorheen zat op elke vestiging minimaal één persoon die zich hiermee bezig hield”, licht algemeen directeur Cees Filippo toe. “Ook wordt er minder ad hoc gepland en kunnen we verder vooruitkijken. De tijd die in het voorraadbeheer wordt gestoken wordt bovendien veel efficiënter benut.” Tevens is de omloopsnelheid van de voorraden toegenomen. Bij BouwCenter Filippo ligt de omloopsnelheid van bouwmaterialen nu boven 4. Daarmee loopt het bedrijf al behoorlijk voor op sommige collega-bedrijven binnen de Veris Bouwmaterialengroep, waar de gemiddelde omloopsnelheid circa

40% lager ligt.

 

Meer in het vat

En er zit meer in het vat. Als ook het tegelassortiment en de voorraden in de shops in Slim4 zijn ondergebracht, voorspelt Filippo verdere verbeteringen: “We kunnen met Slim4 heel gericht aan het werk om bijvoorbeeld non-movers of slow-movers in onze shop te reduceren, of nog betere inkoopcondities realiseren door beslisregels te parameteriseren. Ook seizoensartikelen, zoals strooizout of tuinhout, zijn beter in te plannen, doordat we beter inzicht hebben. Er kan meer continu worden ingekocht, waardoor er geen grote gaten meer zijn in de voorraden. Ik ben ervan overtuigd dat we in de nabije toekomst nog meer slagen zullen maken.”