De Hema-ontwikkelingen deden ons denken aan de positie van Maxeda. De moeder van Praxis wisselde zo ook ooit van eigenaar en staat binnenkort voor een rentebetaling van € 14,5 mln.

Hema voldeed niet aan haar verplichtingen bij het aflossen van haar schulden en dus vervielen de aandelen van het bedrijf in handen van de schuldeisers.

Chicken game

Een soortgelijke situatie voltrok zich in 2015 bij Maxeda. De toenmalige eigenaren wilden het bedrijf verkopen, vonden geen koper en voldeden toen niet aan hun verplichtingen jegens hun schuldeisers waardoor die automatisch eigenaar van de moeder van Praxis, Brico (en toen ook nog Formido) werden. Die situatie beschreef MIX in 'De Chicken-game rond Maxeda'.

€ 14,5 mln rente, geen probleem

In 2017 zijn de Maxeda-eigenaren – een consortium van aandeelhouders, waaronder investeringsmaatschappijen Ardian, GoldenTree en Alpinvest Maxeda – weer een nieuwe financiering van € 475 mln aangegaan. Check hier de details en de waarde van die Maxeda-obligaties. Die obligaties moeten op 15 juli 2022 afgelost worden en de eerstvolgende rentebetaling staat gepland voor 15 juli 2020. Hoe zit het daarmee, vroegen we Praxis. Niets aan de hand, klinkt het min of meer uit Amsterdam: "Maxeda DIY Group zal aan haar verplichtingen voldoen en de rente over de obligatielening tijdig betalen van € 14,5 mln."

Afwaarderingen en lucht geklaard

Moody's haalde in de Corona-maanden de wenkbrauwen op rond Maxeda met een stevige afwaardering. Maar daarna klaarde Maxeda zelf de lucht met een tussenstatement. "Maxeda DIY Group is tevreden met de groepsresultaten in het 1e kwartaal van 2020. Met name de omzetwikkeling van Praxis in het 1e kwartaal van 2020 en het sterk herstel van de omzet van de Belgische winkels sinds heropening zijn goed te noemen. Ook op andere financiële indicatoren heeft Maxeda uitstekend gepresteerd. Voor de komende kwartalen zullen wij ons blijven focussen op de uitrol van ons strategisch plan, waaronder het verder optimaliseren van ons winkelportfolio." Het Financieele Dagblad meldde dat Maxeda € 156 mln in kas zou hebben.