In DHZ geldt Do-It-For-Me (DIFM) als een van de belangrijkste trends voor de toekomst. Mano Mano groeit internationaal als kool, en het Amerikaanse ACE Hardware nam het reparatie- en klusbedrijf Handyman Matters over. Consumenten hebben allerlei woon- en kluswensen, ze hebben geld, maar geen tijd, zin of zijn niet handig. En bovendien worden we met zijn allen steeds ouder.

De focus van Intergamma op DIFM is duidelijk. Gamma’s met Pluimers is een mooi voorbeeld. Voor andere klussen zoeken Gamma en Karwei samenwerking met platformen als Zoofy en met leveranciers. “Dat doen we eigenlijk het liefst. Want zij weten het meeste van hun producten. Wij doen toch al zaken met ze en houden zo alles in één hand. Bovendien praten we makkelijker met onze leveranciers dan met een installateur die een paar uurtjes bij een van onze klanten heeft gewerkt. Zo doen we dat al met deuren en gordijnen."

Alle bouwmarkten

Naast Gamma en Karwei bieden ook ketens als Hornbach, Praxis (heldere prijslijst) en Hubo bieden – net als de gespecialiseerde verf- en woonwinkels – op hun website en in hun folders expliciet diverse klusservices aan. Denk aan vloeren leggen, raamdecoratie en zonwering monteren, maatwerkkasten bouwen, deuren inmeten en afhangen, maar ook grotere klussen als spouwmuur-isolatie, zonnepanelen en de buitenschilderklus (zelfs als abonnement).

Ook Kwantum

De DIFM-trend wordt echter niet alleen opgepikt door bouwmarkten. Vorige week schreven we al over de klusjesmannen van Centraal Beheer. En ook woonformule Kwantum heeft inmiddels de Do-It-For-Me-kans geroken. Er was al contact met circa honderd zzp’ers die verspreid over het land inmeet- en montagediensten verzorgden voor particulieren, eind vorig jaar heeft dat een nieuwe impuls gekregen met de dienstverlening van een groep eigen monteurs. Dat had oorspronkelijk de vorm van 25 in huis getrainde montagevakmensen die met hun eigen montagebus de weg op gingen. Ondertussen zijn dat er vijftig, terwijl eind dit jaar de teller op zestig komt te staan en de service op TV breed wordt uitgemeten.

Chek meer berichten over Do-It-For-Me op MIXonline.