Is er een volledige lockdown op komst? Vrijdag gonsde het al, zaterdag werden de geruchten nog dringender: de opmars van de omikron-variant zet het kabinet aan tot een strengere lockdown. Zaterdagavond volgt een persconferentie. MIX deed zaterdagmiddag al een rondvraag onder de grotere DHZ-ketens. En die bleken zich allemaal al goed voor te bereiden op allerlei scenario’s.

Intergamma werd al geciteerd in de landelijke pers over de drukte op zaterdag met een lockdown in het vooruitzicht. Terwijl het druk was in de winkels, bereidde de franchisegever van Gamma en Karwei zich achter de schermen voor op allerlei scenario’s. “We zijn inmiddels ingesteld op korte deadlines en hebben voor veel scenario’s al een draaiboek klaarliggen. We wachten dus af, net als de rest van (ondernemend) Nederland”, luide het communiqué zaterdagmiddag.

Draaiboeken klaar, extra IT-checks

Hubo meldt dat de draaiboeken al klaarliggen. Kort na de persconferentie staat een teamoverleg gepland om direct te schakelen waar ze in Hoevelaken kunnen.

Bij Praxis zijn ze zaterdag al de hele dag extra IT-checks aan het doen voor de afspraken-tool, voor click en collect, voor de web-capaciteit en diverse andere zaken. Maar de bouwmarktketen van Maxeda vertrouwt er op dat alle systemen gesmeerd draaien als de winkels dicht moeten.

Hopen op verstand, schouders eronder

Bij Hornbach hopen ze op een verstandig besluit waarin de winkels open mogen blijven. Met volledige winkelsluiting zou de overheid de stap naar 1 klant per 10 m2 of zelfs 20 m2 volledig overslaan. “Terwijl we eerder bewezen hebben dat we in onze enorme vestigingen een veilige omgeving kunnen bieden waarin iedereen - met afstand – zijn inkopen kan doen”, zegt Hornbach. “We zetten onze schouders er hoe dan ook onder en maken er met al onze collega’s weer het beste van, in welke vorm dan ook. Zij hebben bewezen flexibel en daadkrachtig te zijn om op alle mogelijke manieren de klant te ondersteunen.”

Goede voorbereiding is halve werk

Bij KlusWijs stuurden ze hun ondernemers zaterdagochtend al een bericht waarin ze rekening houden met de sluiting van alle horeca en niet-essentiële winkels. “Dat betekent dat helaas onze bouwmarkten ook moeten sluiten, waarbij we ervan uitgaan dat we wederom mogen gaan werken met een afhaalbalie. Houd hier rekening mee”, luidde de dringende oproep aan ondernemers. “Want een goede voorbereiding is het halve werk.”

Veilig, ook zonder lockdown

Bij Bauhaus weten ze inmiddels dat ze niet aan winkelsluiting zullen ontkomen. De bouwmarktketen is ervan overtuigd dat dat alle maatregelen die de branche de afgelopen jaren zelf heeft genomen, hebben bewezen goed te werken en hoopt nog op elementen van een ‘intelligente lockdown’. “Wij zullen de maatregelen uiteraard uitvoeren en zijn ervan overtuigd een veilige omgeving te kunnen waarborgen, ook zonder lockdown.”

Beeld van het hansglot leenden we van www.staalkabelstunter.com