Belangrijkste beslissing voor Intergamma is de keuze om wel of niet door te investeren.

Dat zei Intergamma-CEO Harm Jan Stoter in een radio-uitzending van BNR.

Wel of niet investeren?

Onder de huidige economische omstandigheden is de belangrijste vraag of Intergamma 'vól door moet investeren'. Of juist niet. Net als in 2013 zijn de vooruitzichten nu niet rooskleurig. Toen investeerde Intergamma – tegen de markt in – stevig door en volgens Stoter heeft Intergamma de neiging dat nu weer te doen. Die beslissing is per 1 september aan Stoters opvolger Joost de Beijer.
Intergamma heeft de schulden die het aanging met de overname van de winkels van Van Neerbos (zie alle berichten over Operatie Guinness) grotendeels afgelost en staat er financieel goed voor, zegt Stoter. "We zijn nu in de positie om flink te kunnen investeren. We hebben twee jaar zuinig aan gedaan, op de rem getrapt. Dat hoeft nu niet meer en we hebben ondertussen een strategisch plan gemaakt voor de toekomst." Helpen van de klant, een totaalpakket leveren, oplossingen bieden in plaats van alleen producten en met een omnichannel-aanpak dichterbij de klant komen, zijn voor hem de troeven.

Meer voorraad

Stoter zegt dat Intergamma nu € 90 mln meer voorraad heeft dan een jaar geleden. Voorraad die op dit moment ook meer waard is geworden. Daarom nam de franchisegever van Gamma en Karwei in de Intergamma-cijfers van 2021 een eenmalige herwaardering van de voorraad van € 30 mln mee in het resultaat. Volgens Stoter lijkt het er niet op dat de consument gaat hamsteren. Stijgende rente, hogere energielasten en andere prijsstijgingen baren de consument zorgen en remmen misschien de bestedingen. Eerder waaarschuwde Stoter al voor stagflatie.

Stoter neemt per 1 september afscheid. Hij had eigenlijk al eerder willen stoppen, maar wilde de intergratie van de overname van Van Neerbos afwikkelen. Dat was na anderhalf jaar gedaan, toen begon Corona en was het voor hem alsnog 'absoluut geen moment om weg te gaan'. "Da's het moment waarop de kapitein zelf op de brug hoort te gaan staan."