Onlangs werd bekend dat Praxis de bouwmarkt in Duiven gaat sluiten. Maar daar blijft het niet bij. In 2023 sluit Praxis ook de bouwmarkten in Enschede en in Utrecht. Dat maakte Praxis-directeur Corine Duchenne deze week via een interne mail bekend, waar MIX de hand op legde. “Van een beperkt aantal van onze winkels is bekend dat ze rond of onder break-even draaien. Op het moment van huurverlenging moeten wij dus kritisch beoordelen wat de kans is dat het resultaat zich positief ontwikkelt voor deze winkels.”

De winkel in Duiven werd 'genekt door de komst van Hornbach', kopt de Gelderlander. Hij gaat dicht in maart 2023. En wordt in 2023 dus gevolgd door de sluiting van de Praxis-bouwmarkten in Utrecht en Enschede.

Utrecht: dicht wegens gemeentelijke plannen

In het geval van Utrecht speelden er gemeentelijke plannen. Duchenne: “Het pand van Praxis Utrecht Europalaan en het omliggende bedrijventerrein moeten plaats maken voor woningbouw. In 2018 werd door de verhuurder de huur al opgezegd, in goed overleg konden wij toen de huur voortzetten. Nu er in de eerste helft van 2023 daadwerkelijk gestart wordt met de bouwwerkzaamheden is de sluiting van het pand onvermijdelijk. Het marktgebied rondom Utrecht Europalaan is een belangrijke markt voor Praxis. We hebben de duidelijke wens om in dat marktgebied terug te komen. Wij blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen en hopen dit snel te kunnen realiseren.”

Enschede: sluit vanwege Hornbach

In Enschede hangt de sluiting van de Praxis samen met de komst van een Hornbach, pal naast de winkel. “Deze winkel is door de komst van Hornbach niet langer rendabel. Wij hebben getracht diverse maatregelen te nemen, maar desondanks is de omzet onvoldoende overeind gebleven. Het is ons niet gelukt om een huurverlaging overeen te komen met de verhuurder en ondanks de aanvullende maatregelen én de tomeloze inzet van de Winkelmanager en het team van Enschede Zuiderval, is de verwachting dat Enschede Zuiderval niet rendabel te maken is.”

Dun lijntje tussen winstgevend en niet-winsgevend

Aan MIX vertelt Duchenne dat Praxis simpelweg ‘een bepaalde impact’ ondervindt als er een Hornbach in de buurt komt, zoals in Enschede. “We vissen in hetzelfde gebied. En we zien dat we wel veel klanten behouden, maar als die klanten iets minder bij ons kopen, is het vaak maar een dun lijntje tussen een winstgevende of niet-winstgevende winkel. En dan moet je realistisch zijn en besluiten dat we ons in zo’n verzorgingsgebied beter kunnen focussen op winkels die wat verder weg liggen, of op winkels die überhaupt niet in de buurt van een Hornbach liggen. Deze winkels sluiten we met pijn in ons hart, maar we zijn wel realistisch. Het is niet zo dat we van vijf winkels naar drie gaan, we gaan van 191 naar 189 en zijn nog steeds in heel Nederland vertegenwoordigd.”

"We kunnen ons geld maar één keer uitgeven"

Duchenne onderstreept overigens dat er de winkelsluitingen niet gedreven zijn door de spannende marktsituatie van dit moment, maar puur samenhangt met het moment van huurverlenging. “In een competitieve markt en met de komst van online kijken we steeds kritischer naar niet-winstgevende dingen. Daar gaat geld naartoe terwijl we dat ook aan online zouden kunnen uitgeven of aan een nieuwe winkel of aan een verbouwing.”