In een podcast van Retailtrends vertelde Praxis-directeur Corine Duchenne dat Praxis begin 2023 met een doe-het-zelf-marktplaats start.

“Consumenten oriënteren zich online op Google en op Bol.com. Dan kun je zeggen: ‘ik ga daar niet zitten want dat concurreert’, maar dan mis je een grote groep consumenten. Zo kijken we ernaar.” Dus startte Praxis drie weken geleden met de verkoop van eigen-merk-producten via Bol.com. Of dat loopt, was de vraag in de Retailtrends-podcast. Duchenne: “Het is Bol.com, dus je kunt er altijd op rekenen dat je iets verkoopt. Het begon echt vanaf dag één.”

Praxis gaat brede behoefte bedienen

De volgende stap is dus een eigen marktplaats: “We gaan een marktplaats voor doe-het-zelf producten lanceren, geïntegreerd in onze websites Praxis.nl en Brico.be. Er zijn al veel leveranciers geïnteresseerd. De wereld is zoveel groter dan Praxis zelf en onze concurrenten. En om die brede behoefte te bedienen, gaan we met onze huidige en nieuwe leveranciers een brede range aan doehetzelf-producten aanbieden via onze marktplaats.” De marktplaats zal begin volgend jaar live gaan.

Versnellen op marktplaatsen

Guy Colleau is de CEO van Maxeda, de moeder-organisatie achter Praxis. Hij vertelde eerder in MIX ook al dat hij met Praxis wilde versnellen op marktplaatsen. Arjan van Oosterhout schreef in MIX een compleet artikel over Marketplaces in DHZ. En bij Intergamma werkt Anouk Beeren die het voormalige Deli XL (Bidfood) omtoverde tot een Marketplace en nu ook met Gamma experimenteert op Bol.com.

--------

Andere uitspraken van Praxis-directeur Corine Duchenne uit de Retailtrends-podcast:

“Vergeleken met mijn ervaring in fashion (bij Mexx) is DHZ-retail minder seizoensgevoelig en eerder een continue discount- en vechtersmarkt.”

Duchenne’s voorganger – Joost de Beijer – is nu ceo bij Intergamma, de concurrent. Voor Duchenne was dat geen verrassing: “Toen ik hoorde dat zijn voorganger weg zou gaan, zag ik dit al aankomen, ik wist dat hij zijn baan hier heel leuk had gevonden.”

Duchenne over Praxis’ eigen merken: “We hebben nu ongeveer 30% eigen merken, samen met Brico. Dat mag wel iets meer worden. In ieder geval hebben we besloten om in iedere categorie een eigen merk te hebben.”

Gevraagd naar de toekomst van de winkel, zegt Duchenne: “Gemiddeld denk ik dat we winkels eerder zullen verkleinen dan vergroten. Onder andere vanwege e-commerce. Waar we voorheen alles in de winkel wilden hebben, kunnen we dankzij onze eigen e-commerce veel scherper kiezen tussen slowmovers en fastmovers.” Het zal overigens niet zo zijn dat Praxis overal maar winkels zal verkleinen. “De gelegenheid om een winkel te verkleinen, moet zich maar net voordoen.”