Ineens zien we twee oud-hoofdrolspelers uit DHZ-retail opduiken in het nieuws. Jan Ferwerda en Taco van Vroonhoven. Ferwerda treedt af als algemeen directeur Technische Unie en Sonepar Nederland. Hij wordt in beide functies opgevolgd door Van Vroonhoven. Die is nu president van Sonepar Asia Pacific, aldus meldt vakmedium Installatie.nl.

Ferwerda (61) heeft de afgelopen 10 jaar leiding gegeven aan de grootste installatiegroothandel van Nederland. Gezondheidsredenen hebben een belangrijke rol gespeeld in zijn keuze om terug te treden. Groothandel Technische Unie heeft 41 vestigingen en 3 distributiecentra in Nederland. Bij het bedrijf werken 2300 mensen. De TU is onderdeel van het Franse familiebedrijf Sonepar Group.

Uitdagende markt

“Technische Unie heeft onder leiding van Jan Ferwerda de afgelopen tien jaar een jaarlijkse omzetgroei laten zien en haar positie als marktleider bestendigd. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een digitale en businesstransformatie doorgemaakt, waarmee het klaar is voor de toekomst in een uitdagende markt”, schrijft de groothandel in een persbericht.

Jan Ferwerda: “Ik kijk terug op een mooie tijd waarin we successen hebben geboekt en veel met elkaar hebben meegemaakt”, zegt hij. “In de Covid-periode hebben we laten zien dat techniek een cruciale rol speelt in de maatschappij. Ook onze digitale en businesstransformatie is een enorme uitdaging geweest waar we met elkaar de schouders onder hebben gezet. Het liefst kijk ik nu naar de toekomst, waar in de energietransitie en circulaire economie een belangrijke rol is weggelegd voor zowel Technische Unie als Van Egmond Groep. Ik heb het volste vertrouwen dat Taco hier op een goede manier leiding aan gaat geven.”

Jan Ferwerda draagt per 1 januari 2024 zijn taken volledig over aan Taco van Vroonhoven, op dit moment President Sonepar Asia Pacific. Taco van Vroonhoven is een ervaren bestuurder binnen de Sonepar Group – het Franse moederbedrijf van Technische Unie en Van Egmond Groep. Taco van Vroonhoven behoudt daarnaast zijn functie als President van Sonepar International Services.

In DHZ-retail kennen we Jan Ferwerda onder andere als directeur van Praxis en Leen Bakker. En voor MIXpro sprak Jan Ferwerda ooit op [Bouwgroothandel Bijeen]. Zijn opvolger – Taco van Vroonhoven – volgde ooit Emiel Hopmans op als directeur bij Van Neerbos Bouwmarkten, het onderdeel van CRH en grootste franchisenemer van Gamma en Karwei die in Operatie Guinness door Intergamma werd overgenomen. CRH was ook moederorganisatie van bouwmaterialenhandel BMN en zusterbedrijven in de bouwgroothandel tot het CRH-concern de groothandelsactiviteiten verkocht aan Blackstone.

Bij MIX hadden we Ferwerda vorig jaar trouwens op ons lijstje staan als opvolger van Intergamma-CEO Harm Jan Stoter. Die job ging echter naar Joost de Beijer (ook ex-Praxis).