Amazon opende onlangs meer dan 700 afhaalpunten. Wat komt de e-reus doen in Nederland?

E-commercenews maakte een mooie analyse: " Jarenlang hebben we gewacht op de komst van Amazon naar ons land en toen het eindelijk zo ver was, deden ze eigenlijk niets meer dan wat boeken en e-readers verkopen. Halverwege februari werd echter bekend dat Amazon haar netwerk van afhaalpunten in ons land met 750 locaties uitbreidde. Maar voor wat? Zodat klanten hun e-readers kunnen afhalen? Nee, er staat ons meer te wachten. Maar wat dan precies?

In februari was daar opeens het nieuws dat Amazon haar netwerk van afhaalpunten in de Benelux stevig uitbreidde. In België kwamen er 725 afhaalpunten bij, in Luxemburg 25 en in ons land zelfs 750. Het nieuwe pickup-netwerk is voor België beschikbaar op Amazon.fr en voor Luxemburgers en Nederlanders via Amazon.de.

De afhaalpunten zijn dus (nog) niet bedoeld voor bestellingen via Amazon.nl, want die bevat nu alleen nog maar digitale boeken en Amazon’s eigen e-readers. Dat lijkt ons dus niet gelijk een reden om 750 afhaalpunten te openen in ons land, ook al is dat via het bestaande netwerk van DPD Pickup. Nee, er moet meer aan de hand zijn. Amazon is zich aan het voorbereiden op iets in ons land. 

Bij leveranciers valt te horen dat Amazon eerst voornemens was in juli te starten met DHZ-artikelen in Nederland. Die start zou nu uitgesteld zijn naar het najaar.

In Nederland start de online koopreis van consumenten bij de websites van DHZ-retailers. In landen waar Amazon actief is, heeft het Amazon-platform die startpositie overgenomen.

FD maakte een analyse van Amazon

Retailnews laat zien dat Amazon mensen werft en grond koopt