Toe aan een nieuwe bank vond mijn lief veel inspiratie op diverse online sites, zoals ‘welke’, ‘VT wonen’, ‘Pinterest’ en dergelijke. Langzamerhand vormde zich een steeds beter idee over het ontwerp en de kleur. Zoals het nu eenmaal gaat in 2016: vanuit de huiskamer snuffelen in de ideeën en interieurs van mensen die ze heel trots online gezet hadden. In de hele wereld, met alle stijlen en kleuren.

 

Eigenlijk komt daar geen directe zoekopdracht naar een retailer en fabrikant aan te pas. Dat is dan weer identiek aan de ‘oude wereld’ waarin we op goed geluk, op basis van een mooie folder of tv-spot, winkelboulevards bezochten in de zoektocht naar dat ene ideale product. Of tijdens het verjaardagsfeestje iets zagen of hoorden wat ons leuk leek.
Laat nou het product dat we leuk vonden alleen online beschikbaar zijn, bij een aanbieder zonder winkel. Eentje in het buitenland ook nog, ‘vente unique’. We wilden het product graag zien en testen op zitcomfort. Dus moesten wij een vergelijkbaar product zoeken dat wel bij een winkel, liefst in de buurt, beschikbaar was. De prijs was gereduceerd tot een referentiepunt en niet doorslaggevend. Zoeken op internet wordt met een beetje inspanning al snel vinden. Fascinerend hoe makkelijk die stap was; de winkel en het gewenste equivalent waren zo gevonden.
Een collega kwam op hetzelfde moment terug met het laatste (retail)nieuws uit Amerika. Het doemscenario over het te lage rendement per m2 in de over-bewinkelde fysieke wereld. Het succesverhaal van Amazon, onderstreept door de giga aantallen prime leden. En de ‘next step’ in winkelen: op basis van een foto die je maakt, herkent de app het product en krijg je een link naar waar het te koop is. En als je wilt ook naar de retailer in de buurt - waarbij de voorraad natuurlijk al bij voorbaat voor je gecheckt is.
Dat laatste is de rode draad. Herbezinning op het winkelaanbod waarbij Nederland binnen Europa een koppositie in de lijst van ‘overbewinkeling’ heeft. Maar wel met de hulp van de techniek de consument weer gericht en met plezier zijn weg laat vinden naar die fysieke winkel.