Met de Nanoblade en de EasyCut-machines presenteert Bosch opnieuw een innovatie.
“Veel meer dan een productverbetering.
Echt een nieuwe manier van zagen.”
Met een gepatenteerd zaagblad en drie speciale machines ziet de merkfabrikant veel potentieel in het vierde marktsegment van de powertools.
Om gereedschappen te verbeteren, vraagt Bosch structureel aan gebruikers wat hen dwarszit. UX – oftwel User Experience – schrijven ze in hoofdletters op het hoofdkantoor in Stuttgart. Dat dat vruchten afwerpt, merken senior brandmanager Jacqueline Schippers en Michelle Manders in de praktijk van de Nederlandse markt. “We merken dat onze innovaties op basis van gebruikersonderzoek echt aanslaan bij Nederlandse klussers.”
Zagen zonder trillingen
De nieuwste innovatie is de Nanoblade. Dit is geen vernieuwing van een bestaand product, maar een echte innovatie. “Een nieuwe manier van zagen”, zeggen ze bij Bosch. Qua functionaliteit lijkt het op een decoupeerzaag. Je kunt er echter mee werken zonder de hinderlijke trillingen waar de meeste klussers zo’n hekel aan hebben. De Nanoblade lijkt wel een mini-kettingzaagje, maar dan zonder de nadelen er van. Je hoeft de ketting niet op te spannen of te smeren, hij is direct gebruiksklaar. Het zaagblad is German made en zo bijzonder dat het meer dan 40 patenten telt.
Beter dan decouperen
Gebruikersonderzoek leert dat 90% van de klanten zijn decouperzaag vooral gebruikt om rechtdoor te zagen. Dat doet de Nanoblade ook, maar dan veel preciezer. “Vergelijk het met de precisie van een decoupeerzaagblad van het hogere prijssegment“, zegt Michelle. “Bovendien kan de Nanoblade werken als invalzaag. Met een decoupeerzaag moet je dan eerst een gat boren, de Nanoblade ‘valt’ zelf in de plaat.” De punt van het zaagblad zaagt zichzelf naar binnen en de afgeschuinde voetplaat geleidt de machine mooi door. Het zaagblad gaat lang mee, zegt Schippers. “Met één Nanoblade-zaagje kun je gerust 25 kamers van 12m2 (de gemiddelde grootte van de slaapkamer van een kind) laminaat zagen, weten we uit praktijktests. Doe dat maar eens met een ander zaagje.”
Drie machines
Bij de lancering zijn er voor de Nanoblade drie speciale machines. Dat is nodig vanwege de speciale SDS-aansluiting die het zaagblad aan de machine koppelt en de aandrijving van het kettinkje verzorgt.
De EasyCut 12 is een snoerloze machine die ook bruikbaar is voor zaagwerk in de tuin. De zaag weet weg met takken tot 13 millimeter doorsnede. Om zulke dikke takken – al pendelend – aan
te kunnen vallen, werkt hij met 65 mm zaagjes. Samen met een 2,5 Ah accu, een snellader en een zaagblad is de EasyCut meteen gebruiksklaar.
Gesnoerd zijn er twee varianten; de EasyCut 50 en de AdvancedCut 50. Het cijfer staat voor de zaagdiepte van de bijbehorende Nanoblades: 50 mm. Het instapmodel komt uiteraard inclusief zaagblad en splinterplaatje. De Advanced heeft een verstelbare voet voor verstekzagen, variabele snelheid, een precisiegeleider en een accessoire om groeven mee te frezen.
Veel potentieel
Bosch ziet veel potentieel in de Nanoblade. Na accuboormachines, boorhamers en klopboren zijn decoupeerzagen het vierde segment in de powertool-verkopen. Gezien de betere functionaliteit van de Nanoblade kan dat segment alleen maar groeien, verwacht de fabrikant. Uitleg op de winkelvloer is daarvoor wel een vereiste. Daarin voorziet Bosch met speciale displays en uitgebreide POS-communicatie. Schippers: “Met de PMF multitool duurde het ook even, maar dat is nu een heel groot segment. Zo zal het met de Nanoblade waarschijnlijk ook gaan.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
Hoogstraat 110
Postbus 11
5258 ZG Berlicum
Telefoon: +31 (0) 73 503 43 47
E-mail: redactie@mixpress.nl