DeWalt sleepte webshop Gereedschapscentrum voor de rechter en won (gedeeltelijk)

Gereedschapscentrum.nl en de Belgische, Franse en Spaanse webshops uit de HBL-familie verkopen ‘omgesnoerde’ machines van DeWalt en verzendt ook machines zonder originele verpakking.

Stanley Black & Decker Netherlands BV (SBD), de moeder en merkenrechthouder van DeWalt, kwam daarachter bij proefbestellingen en sommeerde Gereedschapscentrum daarmee op te houden. De e-tailer beloofde dat te doen, maar ging er mee door. Daarop spande de fabrikant een kort geding aan tegen HBL Online BV, de moeder van Gereedschapscentrum. De claim was een inbreuk op het merkenrecht van de fabrikant.

Omsnoeren bestraft
Gereedschapscentrum gaf aan de rechter toe machines die oorspronkelijk voor de Engelse markt bedoeld waren om te snoeren voor de Europese markt. En de rechter achtte het ‘voldoende aannemelijk geworden’ dat de DeWalt-producten na het omsnoeren een mindere kwaliteit hebben gekregen dan zij daarvoor hadden. Dus moet Gereedschapscentrum onder andere de mogelijke kwaliteitsvermindering van de geleverde machines bekendmaken, stoppen met omsnoeren en al zijn kopers van DeWalt-machines de mogelijkheid geven de machines te retourneren. Daarom verscheen onmiddellijk na het vonnis de tekst uit de afbeelding op de website.

Blanco dozen en zakjes
SBD protesteerde ook tegen het feit dat Gereedschapscentrum DeWalt-machines zonder originele verpakking in plastic zakjes verzond aan klanten. Gereedschapscentrum vindt ‘dat eindafnemers zoals (professionele) klussers geen waarde hechten aan de originele buitenverpakking’ en vertelt uit milieuoverwegingen alle verpakkingsmaterialen van fabrikanten te hergebruiken. “Het kan dus voorkomen dat u bijvoorbeeld een Makita boormachine in een Bosch doos ontvangt.”

Dealers ook blanco
Dat de originele verpakking ontbrak, zou volgens de fabrikant afbreuk doen aan het merk DeWalt. Gereedschapscentrum gaf aan dat zij machines inkocht bij erkende DeWalt-dealers (Mastertools en Toolmax uit Groningen, Catapult24 uit Enschede en Folkstone Fixings en UK Planet uit Engeland) en de machines zelf ook in blanco zakken zonder originele verpakking aangeleverd kreeg.

Ompakken -> bodemprocedure
De rechter schrijft in zijn vonnis dat 'voorshands namelijk onvoldoende aannemelijk is dat sprake is van een inbreuk op dit gebied. Wil SBD deze kwestie doorzetten, dan dient de fabrikant een bodemprocedure aan te spannen. Gereedschapscentrum kan nog tegen deze uitspraak in hoger beroep gaan.