Recent hebben we onze winkel flink aangepast. In januari was de toko 2½ week gesloten om op 1 februari weer volop gas te kunnen geven in een vernieuwde omgeving. Tijdens de sluitingsperiode was de winkel ’s avonds een uurtje open: 18.00 – 19.00h. Alle communicatie-inspanningen ten spijt bleek dit laatste slechts matig zinvol.

Voor projectbegeleiding van de verbouwing was opdracht gegeven aan een gerenommeerd ingenieursbureau uit Waalwijk. Op voorhand hadden we zelf een paar houtskoolschetsen en een ruw tijdspad gemaakt waarmee het bureau voor ons aan de slag is gegaan. Het mag gezegd worden dat ze er een keurige follow-up aan hebben gegeven. Er was een blind vertrouwen in de man achter het bureau aan wie in feite carte blanche is verstrekt. Ten aanzien van aanneming, lichtplan en inrichting heeft het bureau gebruik gemaakt van haar eigen netwerk. In de korte, maar hevige ombouw­periode bestond de dagbezetting uit gemiddeld vijftien personen. Op de piekdag waren 44 handjes aan het werk. Faciliteiten als tijdelijke opslag, toiletvoorziening en catering hadden we zelf geregeld.

Tijdens de ombouwperiode zijn tal van onvoorziene omstandigheden langsgekomen en hebben we regelmatig moeten improviseren. De complicaties waren steevast een tegenvaller in tijd of in geld. Of in beiden. Toch zijn we erin geslaagd om de vaart erin te houden en ook het overzicht en de werksfeer.
Omdat het resultaat uiteindelijk beter bleek te zijn dan vooraf ingeschat was het leed snel geleden, zou je denken. Dat dit te optimistisch was ingeschat bleek bij de nabeschouwing. Ten aanzien van het meer- en minderwerk hadden we gerekend op een retourpost van ruim € 2.000,-. Hoewel door mezelf keurig onderbouwd met relevante bescheiden, dacht de aannemer hier duidelijk anders over. De projectleider van de aannemer kwam met een kort lijstje waaruit bleek dat € 11.000,- moest worden bijgepast. In de tijd van een zucht ging de sfeer van gemoedelijk naar grimmig en bleek er geen waardering voor mijn vraag om een specificatie van het gepresenteerde meerwerk elektra: arbeid € 4.000,- en materialen € 4.000,-.

In mijn waarneming was de aanneemsom/stelpost € 8.500,- ruimschoots toereikend en zag ik werkelijk geen enkel extra manuur of extra stopcontact. De bespreking was enkele minuten gaande toen de aannemer zijn stoel met een vaart naar achter duwde. Met stemverheffing: “MAFKEES, we hebben hier enkele weken keihard gewerkt en niet om geld toe te geven. Ik stuur morgen een ploegje mensen om de nieuwe balies uit de winkel te pleuren en de koven van het plafond te trekken. Ik zorg er persoonlijk voor dat in dit dorp jouw naam te grabbel wordt gegooid” Zonder gedag te zeggen gooide hij de deur dicht en spoedde in zijn opzichtige bolide ons terrein af. Mijn tafelgenoten en mijzelf verbouwereerd achterlatend.

De man van het ingenieursbureau heeft ’s avonds en ook de volgende dag bemiddeld waarna is overeengekomen dat
€ 5.000,- zal worden bijbetaald en de aannemer te kwijten van het lijstje opleverpunten. Een pijnlijk akkoord, maar anderzijds wel verlost van een intimiderende aannemer. Een levensles na voor de eerste keer de lokale partijen te hebben gepasseerd. Herstel: voor de laatste keer.