Gamma en Praxis zetten zich schrap. Zolang de winkels openblijven gaat het goed. Maar als ze eventueel dicht zouden moeten, hebben die bouwmarktketens kennelijk liefst zo min mogelijk voorraad.

Praxis-moeder Maxeda DIY Group waarschuwde haar leveranciers vorige week al voor een 'important decrease of order volume'. En intussen bereiken ons berichten van Praxis-ondernemers over een 'bestelstop'. "Slowmovers kunnen we – los van wat al in ons eigen DC ligt – alleen nog als klantorder bestellen. Denk bijvoorbeeld aan verlichting en rolgordijnen, ongeveer 50% van het assortiment. De meeste hardlopers zijn gelukkig nog wél bestelbaar. Die maken grofweg 70% van de omzet uit."

Gamma waarschuwt klanten

Gamma waarschuwt klanten op social media voor 'verminderde beschikbaarheid van artikelen'. "De bevoorrading van onze winkels is helaas enigszins verstoord. De beschikbaarheid van onze producten is minder dan je van ons gewend bent. Het kan daardoor zijn dat het artikel van je keuze er op dit moment niet is. We doen er alles aan om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn, waarbij veiligheid en gezondheid van onze klanten en personeel voorop staan. We hopen snel weer een optimale service te kunnen verlenen."

Zelf minder bestellen?

'Enigszins verstoorde bevoorrading', noemt Gamma als oorzaak van eventuele out-of-stocks. Dat kan van alles betekenen. Aanvoer vanuit Intergamma's eigen DC's naar de winkels? Of krijgen leveranciers hier de zwarte Piet? Van bezorgde fabrikanten hoorden we dat zij een brief kregen waarin Intergamma aankondigde het aantal orders fors te verminderen, de bestelstroom aan te passen en nog meer dan gebruikelijk centraal aan te gaan sturen. Uiteraard vroegen we Intergamma naar die brief, maar die hebben we tot dusverre niet onder ogen gekregen. Wel liet de franchisegever van Gamma en Karwei in een neutraal statement weten "in deze tijd de voorraad en inkoop vanzelfsprekend actief te managen. Van belang is dat wij onze klanten verantwoord en zo goed mogelijk kunnen blijven bedienen."

Geen 'Action-acties in DHZ'

In DHZ-retail zien we nog geen acties zoals die van Action, Hunkemöller en Hema die hun betalingstermijn eenzijdig drastisch verlengden (zie Retailnews) en de liquiditeits-bal daarmee bij de leveranciers legden. Sterker nog: Bauhaus schreef aan leveranciers een brief waar de wil tot samenwerking vanaf spát. Vorige week zagen we ook een opmerkelijk initiatief van Comafin. De franchisegever van Thuisin startte een Noofdonds voor ondernemers waar ze ook hulp voor vroeg van leveranciers.