Het gegeven dat de tapes van Kip GmbH eigenlijk wel in alle bekende bouwmaterialengroothandels in de schappen liggen, wil niet zeggen dat de tapespecialist rustig achteroverleunt. “Integendeel”, zegt Barry Schoneveld, Manager Verkoop Benelux. “Wij werken iedere dag aan de goede relatie met de handel en aan de ontwikkeling van nieuwe en nog betere tapes.”

De continue innovatiedrang van Kip zit al sinds de oprichting in de genen van het familiebedrijf. Schoneveld: “We zijn sinds 2000 een dochteronderneming van Shurtape Technologies LLC. Deze Amerikaanse tapefabrikant is een toonaangevende producent en leidende speler op de markt en we bieden zo samen een compleet assortiment tapes en aanverwante producten voor professionals.”
Maurice Magis, Hoofd Marketing, vult aan: “De nauwe samenwerking met Shurtape Technologies LLC was de logische voortzetting van een decennium lange samenwerking en heeft onze expertise op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie verder versterkt.”

Schilders
In de beginjaren richtte Kip zich op tapes voor de professionals in de schildersbranche. Magis: “Die oorsprong vind je vandaag de dag nog steeds terug in ons assortiment. Door de jaren heen zijn ook producten ontwikkeld voor andere specialisten, zoals stukadoors, en hebben we onze markt verder verbreed, maar het succes van Kip is begonnen bij de schilders.”
Het geheim van dit succes? “Dat is vanaf het eerste moment de kwaliteit geweest. Zeker als je kijkt naar het werk van een schilder of stukadoor, geldt dat zij onze tapes nodig hebben om hun werk goed en efficiënt te kunnen uitvoeren. Zo moet een schilder voor hij gaat schilderen eerst afplakken, of het nu om een kozijn, wand of plafond gaat. Dat moet het liefst snel en zorgvuldig kunnen en de tape moet voldoende bescherming bieden tegen het doorlaten van de verf.”

Rode kern
Dat die aanpak werkte, bleek wel in de praktijk, zo zegt Schone­veld. “Onze schilderstapes hebben de typerende rode kern waaromheen de tape gewikkeld is. In die kern stond jarenlang niet veel meer dan het artikelnummer. Dat was voor de professional voldoende omdat hij wist wat hij wilde hebben voor zijn klus. Dat is inmiddels wel veranderd en nu staat er veel meer informatie op de verpakkingen, maar de tapes van Kip waren al snel een begrip in de branche.”
Volgens Magis is de toevoeging van informatie door de jaren heen steeds belangrijker geworden. “Door de uitbreiding van ons assortiment en ook de toevoegingen van productcategorieën is informatie, instructie en voorlichting echt een voorwaarde geworden. Wij moeten als fabrikant zorgen dat de tussenhandel onze producten zo goed mogelijk aan de eindgebruiker kan verkopen.”

Exclusief via handel
Kip GmbH verkoopt exclusief via de professionele handel. “Dat is toch de plek waar de eindgebruiker onze producten het beste kan kopen. Aan ons de opdracht om ervoor te zorgen dat we de groothandel zo goed mogelijk helpen bij de verkoop en voorkomen dat medewerkers denken: ‘het is rond en het plakt’. We hebben voor veel verschillende toepassingen verschillende tapes met ieder hun specifieke kwaliteiten. Wij moeten ervoor zorgen dat de medewerker van de groothandel snel en eenvoudig het juiste product kan adviseren en verkopen. Al onze producten zijn rond en plakken, maar wat is het verschil. Daar draait het om in de groothandel”, zegt Schoneveld.
De manier waarop Kip dit doet? “Door heldere en herkenbare verpakkingen met de juiste informatie daarop te leveren, waarmee we bovendien een goede en overzichtelijke schap­presentatie kunnen neerzetten. Daar hebben we de afgelopen jaren steeds in geïnvesteerd en zo zijn onze productseries
geëvolueerd”, zegt Magis.

Training en scholing
Naast goed POS-materiaal verzorgt Kip ook training en scholing op de winkelvloer van de groothandels. “We zijn regelmatig aanwezig op demo-dagen en verzorgen ook trainingen en scholing voor medewerkers en klanten. Voor onze producten geldt dat de praktijk de beste referentie biedt voor de werking en kwaliteit. Als een schilder zelf met onze tape werkt en ervaart en voelt hoe snel en eenvoudig hij heel precies kan werken, overtuigt dat veel meer dan welke flyer, brochure of instructiefilm dan ook”, zegt Schoneveld.
Dat betekent overigens niet dat Kip niet investeert in overzichtelijke documentatie. “We bieden flyers, folders en brochures waarmee ook de groothandel heel eenvoudig aan een eindgebruiker het verschil tussen tapes kan uitleggen en het juiste product kan adviseren”, zegt Magis.

Ultra Sharp tape
Een recente innovatie waarmee Kip op dit moment de markt actief bewerkt, is de Ultra Sharp tape. Schoneveld: “Dat is een tape met aan de zijkant een laagje polymeer. Zodra dat polymeer in aanraking komt met water, zet het meteen uit en vormt het een microbarrière. Dit dekt de ondergrond helemaal af. Hierdoor kan een schilder echt naadloos werken, ook op een oneffen ondergrond omdat water gedragen verf niet onder de tape kan komen.”
Om de werking ervan te demonstreren, pakt hij een bakje met polymeerpoeder en druppelt daar water op. Het poeder vormt direct een vaste substantie en zet uit. “Dat gebeurt dus ook met de zijkant van de tape.”

Zien doet geloven
De campagne die Kip voor de Ultra Sharp tape momenteel voert, bestaat vooral uit het laten zien van de werking ervan. “Op beurzen en bij demo-dagen, maar ook bij de groothandel. Zeker bij een product als dit moet je het tonen. We kunnen roepen dat de professional met Ultra Sharp tape super strak kan werken, maar hij moet het zien – en het liefst zelf ervaren – en pas dan kunnen we hem echt overtuigen.”
Om de handel hierbij ook een extra handje te helpen, heeft Kip ook een instructievideo gemaakt waarop de werking van de tape goed te zien is. “Deze video wordt al ingezet als narrowcasting op de winkelvloer”, aldus Magis.

Wolf in schaapskleren
De hoofdrol in de campagne voor Ultra Sharp tape is een wolf in schaapsvel. Magis: “Een verwijzing naar de dubbele kracht van het product. Het lijkt gewone tape om af te plakken, maar er zit veel meer achter. Niet alleen krijg je als schilder een veel strakker eindresultaat, je werkt veel efficiënter omdat je geen extra herstelwerk hebt na het verwijderen van de tape omdat er toch verf onder de tape is gekomen.”
Zowel Magis als Schoneveld noemen Ultra Sharp tape een goed voorbeeld van de blijvende innovatiedrang binnen Kip GmbH. “Samen met onze collega’s van Shurtape in Amerika hebben we een R&D-team dat alleen maar werkt aan verbetering van onze bestaande en ontwikkeling van nieuwe tapes. Zo kunnen we onze positie als wereldwijde tapespecialist blijven waarmaken.”