“Meestal word ik eropuit gestuurd,” zegt Charlie. Op de schouder van haar coole jack prijkt haar voornaam en op het voorpand staat onder vijf witte sterren de naam Go-Eco chiptuning, het bedrijf van haar vader dat onlangs verhuisde en waar ze zelf ook werkt. “Rijd maar naar de Praxis,” zegt haar vader als er iets nodig is. Daarom is ze hier. Weliswaar vijftien minuten rijden, maar in Uitgeest is volgens Charlie niet echt een bouwmarkt.

Ze kocht twee blikjes grondverf en evenveel sets verfrollers. De roerstok kreeg ze er gratis bij. Ze vindt zichzelf niet echt handig, dus zelf gaat ze niet met de spullen aan de slag. “Schilderen doet mijn moeder,” geeft ze te kennen. “Samen met mijn vader timmerde ze bar in de nieuwe kantine. Mijn ouders doen heel veel zelf.” Toch is Charlie’s bijdrage niet nul: “Soms wordt mij een kwast in de hand geduwd.”

In het kort legt ze uit wat chiptuning inhoudt. Chiptuning is het optima­liseren van het rendement van een automotor via de fabriekssoftware. “De fabriek knijpt de motor,” verduidelijkt Charlie terwijl ze haar haar losgooit voor de foto, “en wij maken dat keurig weer ongedaan.” Later wil ze het bedrijf van haar vader overnemen. Een bedrijf dat zich profileert op een zeer specialistische nichemarkt. Om dat over te nemen moet je toch wel iets kunnen. Ben je niet gewoon handig, Charlie? “Een beetje handig wel ja,” antwoordt ze met een big smile en stapt in een felrode Ford Fiësta. Ze geeft de prettig ronkende motor de sporen en rijdt beheerst de parkeerplaats van de Praxis af.

  • Klusser Charlie Teuthof
  • Locatie Praxis Koelmalaan Alkmaar
  • Tijdstip Rond het middaguur