Per 1 september is Joost de Beijer officieel de nieuwe CEO van Intergamma, de franchisegever van Gamma en Karwei. Maar wie is De Beijer eigenlijk? We doken in het MIX-archief en kwamen hem daar meermaals tegen.

De eerste keer dat Joost de Beijer bij MIX op het netvlies kwam was toen John Colley in 2014 vertrok bij Maxeda. De Beijer was al financieel directeur van Praxis sinds 2011. In die rol had hij de organisatie geherfinancierd, aan taxrestructuring gedaan en een nieuw sourcing-kantoor in Shanghai geopend. De Beijer is bedrijfseconoom en had een achtergrond bij Arthur Andersen, Deloitte en Shell. Toen hij in 2014 algemeen directeur werd, was Praxis al onderdeel van Maxeda en in zijn directierol rapporteerde De Beijer aan Roel van Neerbos, die George Adams opvolgde als topman van Praxis’ moederbedrijf.

Maxeda-eigenaren waren het bedrijf liever kwijt dan rijk 

Het was de tijd waarin de private-equity-eigenaren van Praxis-moeder Maxeda het bedrijf al een tijdje probeerden te slijten. Dat wilde maar niet lukken totdat ze het in een ingewikkelde move van de hand deden aan de schuldeisers waaronder andere private-equity-partijen. Zie het MIX-bericht over deze ‘chickengame rond Maxeda’.

Praxis Tuin en Om de Hoek

In maart 2015 spraken we De Beijer voor het eerst wat uitgebreider bij de opening van Praxis Tuincentrum in Amsterdam Zuid-Oost. De Praxis daar was de eerste Megapraxis, had al een aantal gedaanteveranderingen ondergaan en kreeg nu een flinke update aan de kant van het tuincentrum. Praxis was namelijk gaan samenwerken met de tuincentra van Stox, samen met die ondernemers het winkelconcept gemoderniseerd en in Amsterdam ingevoerd. Vervolgens ontmoetten we hem in 2016 meermaals bij de opening van Praxis Om de Hoek-winkels, het huidige Praxis City-format. De Beijer zag veel toekomst in dat concept.

Lastig gesternte onder private equity

Terwijl Praxis zich in de markt ontwikkelde speelde er op de achtergrond van alles op het niveau van moeder Maxeda. Ook de nieuwe eigenaren waren geen retailers, hadden het bedrijf eigenlijk van lieverlee in de maag gesplitst gekregen en wilden van de bouwmarktketens Praxis, Brico en Plan-it af. Bartjens, de rekenmeester van het FD, schatte de waarde van Maxeda op € 80 tot € 100 mln – exclusief € 425 mln schuld – maar de eigenaren wilden meer. Onder dat gesternte was het lastig manoeuvreren bij Praxis. Investeren lag immers niet voor de hand en toen moest de lastigste klus voor De Beijer nog komen: de integratie van Formido in Praxis.

Formido-integratie klus voor De Beijer

In 2017 werd bekend dat Maxeda Praxis wilde versterken met de winkels van Formido en de Formido-formule uiteindelijk wilde opheffen. Die intensieve taak was aan Joost de Beijer. Zie dit MIX-artikel over Maxeda’s beslissing om de stekker uit Formido te trekken en de vermoedelijke rekensom van Maxeda-CEO Guy Colleau. Alternatief voor de exit van Formido zou overigens een verkoop kunnen zijn, maar gesprekken met Euretco – thans EK Retail en moeder van Hubo – liepen op niets uit.

Roerige tijd

De integratie van Formido werd een roerige tijd waarin Praxis sommige Formido-winkels overnam waarbij sommige Formido-ondernemers Praxis konden en wilden worden. Terwijl anderen wel konden en niet wilden en weer anderen misschien wel wilden, maar niet mochten. MIX zat journalistiek bovenop deze ontwikkelingen terwijl De Beijer met handen en voeten was gebonden aan Maxeda en eigenlijk nooit commentaar kon geven.

Nieuw winkelconcept Praxis

Intussen bestond Praxis 40 jaar, namen de tuincentrum-ondernemers Stox toch weer afscheid van de Praxis-organisatie, werd het binnenstedelijke format van Praxis Om de Hoek omgedoopt tot Praxis-City en ging er een splinternieuwe Praxis open in Maastricht. Een bouwmarkt in een nieuw concept en de eerste Praxis met een speciale ingang en bulk-afdeling voor professionals. Zie dit MIX-artikel over dat nieuwe winkel-concept waarmee Praxis 'opnieuw een bouwmarkt' wilde worden

Niet bang voor Hornbach

2018 is overigens ook het jaar waarin De Beijer zegt dat hij niet bang is voor Hornbach. Letterlijk citaat uit Retailtrends: "Voor de Duitse bouwmarktreuzen Hornbach en Bauhaus is onvoldoende ruimte op de Nederlandse markt. (...) Bang? Dat zijn we beslist niet.” En: "Hornbach is al heel lang bezig in Nederland en we zijn er allemaal nog.” Begin 2019 is de integratie van Formido afgerond en kan De Beijer eindelijk in de openbaarheid treden over de Formido-integratie in Praxis in een interview met MIX.

Van Praxis naar Hema en nu naar Intergamma

In dat jaar gaat de 10e Praxis City open, wordt het concept van Praxis Tuin gereorganiseerd en worden de SRP-winkels (Standaard Ruimte Plan) van Praxis herzien. Maar aan het eind van het jaar is het mooi geweest voor De Beijer. Tegelijk met commercieel directeur Frank Pruyn vertrekt De Beijer bij Praxis. Om in januari weer op te duiken als CFO bij Hema. Na een roerige tijd door Corona, waarin Hema weer financieel gezond werd en Hema werd overgenomen had hij de handen vrij en kwam De Beijer in beeld als opvolger van Harm Jan Stoter als CEO bij Intergamma.