Mijn zoon gaat verhuizen van Overvecht naar de binnenstad van Utrecht. Ik zie de bui al hangen. Hij verstaat de kunst om nogal licht tegen dergelijke gebeurtenissen aan te kijken. Op zich niks mis mee, maar vaak draait het erop uit dat ik op het laatste moment met een arsenaal aan gereedschap en bevestigingsmaterialen moet worden ingevlogen om een woning woonklaar te maken. Doe het zelf of doe het niet zelf, dat is de vraag.

Begrijp me goed: ik doe het graag zelf. Maar omdat ik momenteel toch al zat te doen heb, lijkt een betrouwbaar mannetje dat mijn taak overneemt mij een prima oplossing. Hoe vind ik zo’n mannetje in de omgeving van Utrecht? Mijn zoon heeft helaas geen mannetjes in zijn netwerk, maar vindt het wel een goed plan, temeer daar ik betaal. Ik heb mannetjes genoeg in mijn netwerk, maar geen van hen heeft zin om de reis van Brabant naar Utrecht te maken. Net als ik prijzen zij zich gelukkig met klussen in de buurt.

Onlangs dwaalde ik door een Hubo Homed. Ik hoorde een medewerker tegen een klant zeggen dat de monteurs, als ze niet op pad zijn, in de winkel rondlopen voor advies en ondersteuning. Hubo maakt een betrouwbare indruk, zouden zij niet een mannetje kunnen leveren? “Klushulp nodig?” lees ik op hun website. Ik moest maar eens bellen.

“Ik weet er niet alles van”, verontschuldigt de medewerker aan de lijn zichzelf. Toch helpt hij me verder. De klussers ondersteunen inderdaad de andere medewerkers als ze niet op pad zijn. Zijn ze wel op pad, dan zijn hun klussen gerelateerd aan de producten in het assortiment. Als ik een vloer of zelfbouwkast bij Hubo koop, komen ze die desgewenst leggen dan wel monteren en plaatsen. “Voor andere klussen zult u een beroep op een ander moeten doen”, zegt de medewerker met iets van teleurstelling in zijn stem. Moet ik het tóch zelf doen. 

Edwin Timmers