De maandagochtend is volgens een medewerkster het rustigste moment van de week. Haar woorden zijn nog niet koud en een tiental klanten loopt de winkel binnen. Een van hen is Merle Hunnego. Ze laat zich door een andere medewerkster voorlichten over een multitool. Even later loopt ze vrolijk met haar aankoop naar buiten. Een multitool en een paar sets schuurpads voor een deltaschuurmachine.

“Ik ben graag met mijn handen bezig”, zegt Merle. “Ik ben de klusser in huis.” De interesses van haar man liggen absoluut niet op dat vlak. Oké, hij saust weleens een wandje, maar het initiatief en de aanpak voor het echte werk liggen bij Merle. Ze is violiste, werkt op een muziekschool in Rotterdam en geeft daarnaast les in IJsselstein. “Als violist moet je natuurlijk wel zuinig zijn op je handen. Maar ik leerde al vroeg, dat hoe voorzichter je bent, hoe vaker het misgaat. Ik stop als ik merk dat ik moe word, want dan ga je fouten maken.” Toch gaat ze met de multitool niet haar viool te lijf.

Ze werpt een blik op de doos van de multitool, die ze in de aanbieding kocht. “Ah, kijk, hiermee kan ik hele kleine hoekjes schuren. Daar word ik heel blij van.” Kleine hoekjes hebben de antieke fauteuils die ze gaat opknappen genoeg. Ze maakt de oude zitmeubels weer als nieuw. Zelfs het stofferen doet ze zelf – voor een vorig project tikte ze hiervoor via Markplaats een koeienhuid op de kop. Merle geeft oude dingen graag een tweede leven: “We gooien toch al zoveel weg.”

  • Klusser: Merle Hunnego
  • Locatie: Hubo XL IJsselstein
  • Tijdstip: Maandagochtend tegen elven