Rekenmeester Bartjens van het Het Financieele Dagblad schrijft dat 'ie een vertrouwelijke cijferpresentatie voor obligatiehouders van Maxeda DIY Group te pakken kreeg die niet zo positief stemt.

Praxis-moeder Maxeda heeft – aldus Bartjens in het Financieele Dagblad – voor € 470 mln beursgenoteerde 'bonds' uitstaan die inmiddels nog maar 70% van hun oorspronkelijke waarde zouden hebben. Bartjens: "Beleggers vertrouwen er blijkbaar niet meer blind op dat Maxeda zijn schuld aan het einde van de looptijd in 2026 kan terugbetalen."

Minder omzet én minder winst voor Praxis-moeder Maxeda

Uit de cijfer-presentatie concludeert de rekenmeester dat Maxeda in het Q2 7,5% minder omzet dan een jaar geleden boekte (5% hoger dan voor de coronacrisis) en €2 mln minder winst. 
Bartjens haalt verder aan dat Maxeda al een keer eerder bezweek onder zijn schuldenlast. In 2015 grepen de huidige eigenaren, een consortium van onder meer investeringsmaatschappijen Ardian, GoldenTree en KKR, de macht via een schuld-voor-aandelenruil. Zie het MIX-artikel over de Chicken-game rond Maxeda.

Maxeda ziet toekomst met vertrouwen tegemoet

We vroegen Maxeda om een reactie op de rekensom van Bartjens. En Maxeda zei: "Wij hebben geen verder commentaar op de kwartaalupdate die naar de Maxeda DIY Group obligatiehouders is verzonden. De negatieve outlook die Bartjens geeft voor de komende winter herkennen wij ons niet in. Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en zien juist in de komende winter voldoende kansen om consumenten o.a. producten voor het isoleren en verwarmen van hun huis aan te bieden. Zo is er de afgelopen tijd al een significante stijging in de verkoop van de productcategorieën dik isolatiemateriaal en elektrische kachels (zoals convectoren, keramische verwarming, oliebadradiatoren & infraroodradiatoren) te zien."