Investeren of niet, winkelsluitingen, jaarcijfers, recordomzet, distributiepolitiek, een nieuwe ceo, een nieuw vlaggenschip, een recalcitrante outlet, een tool-webshop die in verf gaat én de marktaandelen in bouwmarktland. Dat waren onderwerpen van de 10 bestgelezen berichten op MIXonline in 2022.

Vól door-investeren? Of juist niet?

Voor scheidend Intergamma-ceo was het in juli de hamvraag of Intergamma onder de huidige economische omstandigheden 'vól door moet investeren'. Of juist niet. Net als in 2013 zijn de vooruitzichten nu niet rooskleurig. Toen investeerde Intergamma – tegen de markt in – stevig door en volgens Stoter heeft Intergamma de neiging dat nu weer te doen. Die beslissing is intussen aan Stoters opvolger Joost de Beijer.

https://mixonline.nl/news/6613/intergammas-dilemma-investeren-of-niet

Praxis sluit twee winkels, of eigenlijk drie

In november werd bekend dat Praxis de bouwmarkt in Duiven gaat sluiten. Maar daar blijft het niet bij. In 2023 sluit Praxis ook de bouwmarkten in Enschede en in Utrecht. “Van een beperkt aantal van onze winkels is bekend dat ze rond of onder break-even draaien. Op het moment van huurverlenging moeten wij dus kritisch beoordelen wat de kans is dat het resultaat zich positief ontwikkelt voor deze winkels.” De impact van Hornbach in de onmiddellijke nabijheid van die Praxis-winkels wordt met name genoemd in dit interne bericht.

https://mixonline.nl/news/6732/praxis-sluit-nog-twee-winkels

Sterke cijfers, vergeleken met 2019 althans.

Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei, heeft in 2021 sterk gepresteerd ondanks de langdurige winkelsluitingen aan het begin en eind van het jaar in Nederland. Als je met 2019 vergelijkt, tenminste...

https://mixonline.nl/nieuws/6608/intergamma-cijfers-2021

Plieger stopt met DHZ

 “Uit meerdere analyses is gebleken dat de activiteiten binnen DHZ niet positief bijdragen aan het resultaat van de organisatie in zijn geheel en tevens onze groei in andere markten, met name de professionele markt, belemmert. Daarom hebben we besloten de activiteiten binnen de DHZ-markt per 31 december 2022 te beëindigen en ons verder te focussen op de professionele markt", aldus directeur Koert Huisman.

https://mixonline.nl/nieuws/6540/plieger-stopt-met-dhz

Joost de Beijer wordt de nieuwe CEO van Intergamma.

In de functie van CEO van Intergamma volgt Joost de Beijer (47) binnenkort Harm Jan Stoter op. De Beijer werkte eerder bij Maxeda DIY, waarvan de laatste vijf jaar als algemeen directeur van Praxis. Daarna werd hij CFO van Hema. Hij volgt Harm-Jan Stoter op die na 17 jaar stopt als CEO van Intergamma het moederbedrijf van Gamma en Karwei.

https://mixonline.nl/news/6580/joost-de-beijer-wordt-nieuwe-ceo-intergamma

Recordomzet voor Hornbach

Met € 5,9 mrd boekte Hornbach Group – moeder van Hornbach Bouwmarkten – een recordomzet in haar boekjaar 2021-2022. Voor Nederland meldt de bouwmarktketen dat de omzet boven die van vorig boekjaar lag, terwijl de gemiddelde omzet in de doe-het-zelfbranche afgelopen jaar 16 procent lager lag dan in 2020. Hornbach Nederland presteert daarmee dus flink beter dan de markt.

https://mixonline.nl/news/6507/hornbach-boekt-recordomzet

Goedhart opent vlaggenschip Gamma

Gamma Amstelveen is de nieuwste in het Focus-format. In de winkel van franchisenemer Goedhart zien we de laatste formule-inzichten terug op de winkelvloer: Verf en tuin als speerpunten, specialisten op de vloer, een vernieuwde klantreis op verf, meer acties en bulk, sneller op de trend en het eerste adres voor duurzaamheid.

https://mixonline.nl/news/6528/gamma-amstelveen-het-vlaggenschip-van-heel-nederland

Outlet DHZ is eigenwijs

In januari was Rolf Kuijpers van Outlet DHZ de lockdown zat en opende de deuren van zijn bouwmarkt voor het publiek. Onder dreiging van een flinke dwangsom ging hij – noodgedwongen – diezelfde middag ook weer dicht.

https://mixonline.nl/news/6419/outlet-dhz-gewoon-open

Fixami wil groeien en begint met verf

Met de overname van Verfwebwinkel.nl is verf de eerste categorie waarmee Fixami (Gereedschapcentrum.nl) zijn aanbod uitbreidt. "Verf stond met stip op één in onze groeistrategie."

https://mixonline.nl/news/6448/fixami-gereedschapcentrum-nu-ook-in-verf

Marktaandelen van bouwmarktketens

De Nederlandse marktaandelen van Hornbach zijn bekend. Die van Gamma en Karwei ook. Daarmee blijft er 35% van de markt over voor Praxis, Hubo, Bauhaus en KlusWijs.

https://mixonline.nl/news/6619/marktaandelen-in-bouwmarktland