Het jaar 2022 begon met een lockdown, kreeg een vervolg met prijsstijgingen en lage productbeschikbaarheid en eindigde met een energiecrisis, dalend volume en een run op isolatiematerialen. Gamma opende ondertussen vier nieuwe winkels, presenteerde magere 2021-cijfers, kreeg een nieuwe ceo en wist het conflict met Bourrelier nog steeds niet te beslechten. Een jaaroverzicht uit MIX-berichten over Gamma.

Januari: Winkelen op afspraak

Het lijkt alweer een eeuw geleden, de corona-perikelen. Maar afgelopen januari zette Gamma zich nog schrap voor ‘winkelen op afspraak’.
Destijds klink het: "Superfijn dat we weer open kunnen voor onze klanten. We weten dat we veilig open kunnen en hebben alles 'in place' om dat te doen. En iedere stap in die richting is zeer welkom. 'Winkelen op afspaak' is dan ook weer beter dan alleen click & collect."

https://mixonline.nl/news/6431/gamma-en-karwei-alles-klaarstaan

Januari: Vierkante-meter-kampioen

Na Albert Heijn en Jumbo zien we Gamma en Karwei terug in de vierkantemeter-top-10 van Locatus. Gamma staat op de derde plaats in de lijst met 68.340 m2's. In de top-10 zien we ook Karwei met 411.747 m2 op een zevende plaats. 

https://mixonline.nl/news/6433/drie-bouwmarkten-in-m2-ranglijst

Februari: Zwolle in de bloemen

De prijs voor de beste Gamma van 2021 ging naar Gamma Zwolle.

Retailmanager Ronny Greven was uitermate trots op deze top-beoordeling. Gamma Raalte en Gamma Goes werden tweede en derde in Intergamma's competitie voor Beste Gamma van Nederland.

https://mixonline.nl/news/6488/zwolle-beste-gamma-2021

Februari: 2 nieuwe Gamma’s

Dat er een heel nieuwe Gamma opengaat, gebeurt niet zo heel vaak. Des te opmerkelijker dat de bouwmarktketen er binnen korte tijd zelfs twee opende.

Als eerste ging op 22 februari de nieuwe winkel in het Rotterdamse stadiongebied open (relocatie). Die winkel trekt als pand veel bekijks doordat hij geïntegreerd is met de P+R-locatie ter plaatse. Gamma Rotterdam is een bouwmarkt van franchisegever Intergamma zelf.
Kort na de opening van Gamma Rotterdam ging er in Amstelveen ook een nieuwe Gamma open (ook relocatie): een bouwmarkt van franchisenemer Goedhart. Zowel de Gamma in Rotterdam als de Gamma in Amstelveen werden uitgemonsterd in Gamma's Focus-concept zoals we dat in Gamma Deventer voor het eerst zagen. Maar dan met een paar verbeteringen. Denk aan een lopende band bij de kassa en de 'Dat-Vraag-Ik'-balie in het midden van de winkel in plaats van gecombineerd met de Service-balie. Check hieronder de MIX-beelden uit de Focus-Gamma Deventer.

https://mixonline.nl/news/6490/nieuwe-gammas-in-rotterdam-en-amstelveen

https://mixonline.nl/news/6529/gamma-amstelveen-de-fotos

Mei: Weer een nieuwe Gamma

In Barneveld opende Filippo in mei een gloednieuwe Gamma. Uiteraard is het er eentje in Gamma's nieuwe Focus-concept zoals we dat ook zagen bij Gamma Amstelveen (foto's), bij Gamma Rotterdam en bij Gamma Deventer, de winkel waar Focus 2.0 op examen ging.

Filippo verkocht in 2021 zijn Bouwcenters aan De Stiho Groep (DSG) en focust zich sindsdien op zijn bouwmarkten van Gamma en Karwei.

https://mixonline.nl/news/6556/filippo-opent-nieuwe-gamma

Mei: Stoter kondigt vertrek aan

Harm Jan Stoter trad per 1 september af als CEO van Intergamma, de franchisegever van Gamma en Karwei, dat kondigde Intergamma in mei al aan.
Frank van Oers, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Intergamma: “Harm-Jan is – na bijna 17 jaar – een van de langstzittende CEO’s van Nederland en dat is niet zonder reden. Onder zijn bezielende leiding is Intergamma uitgegroeid tot een van de grootste en sterkste retailbedrijven van de Benelux, met drie sterke en succesvolle bouwmarktformules. Ik wil Harm-Jan namens de Raad van Commissarissen hartelijk danken voor al zijn inspanningen.”

Stoters belangrijkste wapenfeiten bij Intergamma:

  • Omnichannel groeistrategie ontwikkeld en uitgevoerd
  • Inkoop gecentraliseerd en de logistiek heringericht
  • Winstgevendheid steeg fors
  • Meer differentiatie tussen de formules Gamma en Karwei

Maar het allergrootste wapenfeit uit de loopbaan van Harm-Jan Stoter is toch wel de overname van Van Neerbos Groep in 2018, tot dan toe Intergamma’s grootste franchisenemer. Alle berichten daarover kun je lezen onder de projectnaam Operatie Guinness (check hier een verzameling MIX-berichten in relatie tot Guinness).

https://mixonline.nl/news/6560/stoter-treedt-terug-bij-intergamma

Juni: Joost de Beijer volgt Stoter op

Joost de Beijer – ex-Praxis – werd de nieuwe CEO van Intergamma.

In de functie van CEO van Intergama volgde Joost de Beijer (47) Harm Jan Stoter op. Stoter maakte in mei bekend dat hij per 1 september – na bijna 17 jaar Intergamma – zou gaan afzwaaien.

Wie is dan Joost de Beijer? De Beijer begon - na het afronden van zijn studie Business Administration aan de Universiteit van Tilburg - zijn loopbaan bij accountantskantoor Arthur Andersen om zijn carrière te vervolgen bij Shell. In 2008 startte hij bij Maxeda DIY, toen het moederbedrijf van de formules Praxis, Formido, Brico en Plan-It. In 2011 werd hij financieel directeur van Praxis en drie jaar later algemeen directeur. Daar gaf hij onder andere met succes leiding aan de integratie van Formido in Praxis. Daarna maakte hij de overstap naar HEMA, waar hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de succesvolle herstructurering van de bedrijfsschulden en de daaropvolgende verkoop. 

https://mixonline.nl/news/6580/joost-de-beijer-wordt-nieuwe-ceo-intergamma

https://mixonline.nl/news/6654/wie-is-intergamma-ceo-joost-de-beijer

Juni: jaarcijfers Intergamma (2021)

In juni werden de jaarcijfers over 2021 bekend gemaakt. Ondanks de langdurige winkelsluitingen aan het begin en eind van het jaar in Nederland heeft Intergamma sterk gepresteerd. Als je de 2021-cijfers met die van 2019 vergelijkt, tenminste...

  • De winkelomzet kwam in 2021 uit op € 1.419 mln (2019: € 1.407 mln)
  • De EBITDA kwam in 2021 uit op € 191 mln (2019: € 136 mln). De EBITDA is inclusief een eenmalige herwaardering van de voorraden van €30 miljoen
  • De online omzet inclusief Click&Collect kwam uit op € 280 mln en dit heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de sterke resultaten

Vergeleken met 2020...?
Intergamma vergeleek de cijfers van 2021 bewust met die van 2019 omdat die van 2020 zo uitzonderlijk goed waren. Toch zocht MIX de cijfers van 2020 er even bij om te vergelijken. Zie de berichtgeving van MIX over Intergamma's jaarcijfers van 2020 en Intergamma's winst van 2020.

https://mixonline.nl/news/6608/intergamma-cijfers-2021

Juni: Dalende marktaandelen (2021)

Het 2021-jaarverslag van Intergamma meldde klip en klare marktaandelen voor Gamma en Karwei in 2021. Dat is 25% voor Gamma (1,3%-punt minder dan in 2020) en 15,1% voor Karwei (0,8%-punt minder dan in 2020).

https://mixonline.nl/news/6619/marktaandelen-in-bouwmarktland

Juli: Geschil tussen Bourrelier en Intergamma duurt voort

Intergamma-CEO Harm Jan Stoter nam op 1 september afscheid van Intergamma. Al liep er nog wel een juridisch geschil met enkele franchisenemers, waaronder Bourrelier Group.

In een radio-interview van BNR (juli 2022) met scheidend Intergamma-CEO Harm Jan Stoter kwam de arbitrage over de verdeling van de bonussen en inkoopvoordelen ter sprake. Stoter stelt op de radio met nadruk dat die rechtszaak niet gaat over het verdwijnen van geld, maar enkel een verdelingskwestie is tussen aandeelhouders en franchisenemers. Er zijn namelijk ondernemers met veel aandelen en weinig winkels, terwijl Bourrelier Group weinig aandelen heeft en veel winkels. De vraag of deze kwestie een potentiële splijtzwam is, ontweek Stoter een beetje. Een oplossing is er nog niet, maar er wordt hard aan gewerkt, zegt hij.

MIX scheef een uitvoerig bericht over deze kwestie die Intergamma zomaar tientallen miljoenen zou kunnen kosten.

https://mixonline.nl/news/6614/geschil-tussen-bourrelier-en-intergamma-speelt-nog-steeds

Juli: Kranen plus montage

Do-It-For-Me is een heel actuele trend in DHZ-retail. Gamma en Karwei zetten de volgende stap in hun montageservice.

Zonnepanelen, schilderwerk, gevelisolatie. Het waren al klussen die Gamma en Karwei voor hun klanten lieten klaren. Maar de bouwmarkten van de Intergamma-formules startten in juli met een pilot van montage voor kleine klusjes. Ze werkten al met Zoofy voor de montage, maar die service is nu geïntegreerd in de digitale klantreis. Op de website kun je bij aankoop van een kraan daardoor nu meteen de montage bijbestellen.
Gamma en Karwei regelen dat met Zoofy. Dezelfde partij als waar Hornbach in april ook al Do-It-For-Me-projecten mee startte.

https://mixonline.nl/news/6617/ook-gamma-en-karwei-gaan-monteren

Augustus: Gamma experimenteert op Bol

Hoewel ze officieel niets zeggen over marketplace-initiatieven, experimenteren ze er bij Gamma wel degelijk mee. Zo werd MIX in augustus duidelijk.

Cross-channel-directeur Anouk Beeren zette een marketplace op bij Bidfood, maar marketplace-plannen in die richting bij Intergamma kan ze niet concreet maken: “Er draait een kleine pilot met bol.com, waarop we zelf beperkt private label assortiment verkopen. We onderzoeken ook of het de andere kant op zou kunnen werken, welke rol wij als klusplatform zouden kunnen pakken. Of we daar iets mee willen ja of nee.”

Zie hier enkele Gamma-producten op Bol.com. In 2018 zagen ze bij Intergamma nog niets in een samenwerking met Bol.com, aldus Retailtrends.

https://mixonline.nl/news/6622/gamma-experimenteert-op-bol

September: Gamma heropent kleiner in Almere

In Almere heropenden bouwmarktmanager Manon Borgmann en Intergamma’s ceo Joost de Beijer de vernieuwde Gamma. De Gamma in Almere is 1.500 m2 kleiner gemaakt, maar bevat dankzij een nieuwe lay-out toch een vergelijkbaar assortiment en oogt misschien zelfs ruimer.

Joost de Beijer zei trots te zijn ‘zijn’ eerste Gamma te openen. “Dat is geen vanzelfsprekendheid. Een winkel verbouwen en openen doe je niet zo heel vaak. Zeker niet bij Intergamma, maar daar gaan we waarschijnlijk wel iets aan doen”, zei hij veelbetekenend.

https://mixonline.nl/news/6689/gamma-heropent-kleiner-in-almere

December: Gamma opent in Elst

In Elst opende Gamma begin december een gloednieuwe winkel Die ligt op een steenworp van de nieuwe winkel die Hornbach momenteel in Nijmegen Noord bouwt.

De opening in Elst lijkt MIX een spannende. Hornbach bouwt momenteel namelijk aan een gloednieuwe megabouwmarkt in Nijmegen Noord. Die ligt weliswaar aan de andere kant van de A15, maar op 6 kilometer en minder dan 10 minuutjes rijden van deze nieuwe Gamma.

 

Praxis-directeur Corine Duchenne vertelde onlangs aan MIX dat Praxis 'simpelweg een bepaalde impact’ ondervindt als er een Hornbach in de buurt komt, zoals in Enschede.

https://mixonline.nl/news/6783/gamma-opent-in-elst

------------------------------------------------------

Meer MIX-berichten over DHZ-retailers?